ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Παπανδρέου

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Παπανδρέου

Τη στήριξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά.

«Απέτυχε, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την οριστική και ασφαλή έξοδο από το πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός στην πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου του, για να συμπληρώσει:

«Υπονόμευσαν τις προοπτικές της επόμενης κυβέρνησης, ζητώντας τεχνική παράταση του προγράμματος που λήγει λίγες μόνο ημέρες μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και πέταξε την καυτή πατάτα στο 2015 για να πετύχει την "αριστερή παρένθεση"».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Όσοι λειτουργούν με στόχο μια "αριστερή παρένθεση", επενδύουν σε ένα εθνικό έγκλημα γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούν να σεβαστούν την ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών και το χειρότερο, γιατί φαίνεται ότι επιθυμούν την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος, όπως την ίδια αποτυχία εύχονταν το 2009, το 2010 και το 2011».

Αφού σημείωσε δε ότι: «Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτύχει», πρόσθεσε: «Βάζουμε πλάτη σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα - και τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν. Δεν μένω στο ότι εμένα με λιθοβολούσαν όλοι, όταν τότε αγωνιζόμουνα να αποτρέψω τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Όταν μας εξύβριζαν - μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου. Ήμασταν μόνοι τότε, αλλά δεν εύχομαι το ίδιο στην Κυβέρνηση σήμερα. Για το καλό της πατρίδας. Για το καλό του Ελληνικού λαού».

Ο επικεφαλή του ΚΙΔΗΣΟ, δήλωσε μάλιστα έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά: στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, στη μάχη που δίνει για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και στη μάχη που δίνει για ταχύτερη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη τόνισε: «Δεν χρειάζονται βεβιασμένες ενέργειες που μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και που μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Κύπρος. Ούτε μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζει την αναπτυξιακή της πολιτική στην υπερέκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί αυτά αποστερούν τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεση του το τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μετά μάλιστα την απόφαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα μέσω του ELA, oι συνθήκες στον τραπεζικό σύστημα σημείωσε «είναι τέτοιες που χρειάζεται σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και πρέπει να διδαχτούν και να διδαχτούμε από όσα έγιναν στην Ιρλανδία και στην Κύπρο».

Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε επίσης να καλέσει τον νυν πρωθυπουργό «να αποκαταστήσει την αλήθεια που και ο ίδιος διέσυρε για χρόνια», ενώ σχετικά με το ΚΙΔΗΣΟ, υπογράμμισε: «Επιβάλλεται σε εμάς, και σε κάθε προοδευτικό πολίτη να συνεχίσουμε την προσπάθεια, που ξεκινήσαμε στις 3 Γενάρη, για πραγματικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

Για το Συνέδριο, τέλος, του ΚΙΔΗΣΟ κατέληξε ότι «θα καθορίσει τις πολιτικές και ιδεολογικές μας θέσεις, τα σύμβολα και την ονομασία μας, τις δομές αυτο-οργάνωσης και δικτύωσης του Κινήματος, μέσα από μια μεγάλη συμμετοχή, με μια πλατειά πρόσκληση».

Σχετικές ειδήσεις