ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφαίος οικονομολόγος ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση των μεταρρυθμίσεων

Κορυφαίος οικονομολόγος ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση των μεταρρυθμίσεων

«Στη μέση», όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τις υπηρεσίες του οποίου έχει ζητήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», διευκρίνισε ο Αλέν ντε Σερ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, αρμόδιος ειδικά για την παρακολούθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Αυτό που δεν έχει γίνει κατά την ίδια αναλογία είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά των προϊόντων, ώστε να ξεκλειδώσουν οι προστατευόμενοι τομείς, καθώς και ορισμένες υπηρεσίες», συνέχισε, στο περιθώριο για συνάντησης, στην Κωνσταντινούπολη, των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Αλέν ντε Σερ ανέφερε, ως παράδειγμα, τη ρύθμιση που αφορά την ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος, η οποία «απλώς προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών».

Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι «έχουν γίνει πολλά για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης».

Η νέα ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στοχεύει στον τερματισμό της λιτότητας και έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΟΟΣΑ, προκειμένου να συντάξει το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της. Οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν ορισμένες κοινά σημεία, για παράδειγμα όσον αφορά στην ανάγκη βελτίωσης της φοροεισπρακτικής ικανότητας της χώρας.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ, σε μια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της G20, κάνει συστάσεις που είναι αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης. Κρίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα πρέπει «να προχωρήσει γρήγορα με τις ιδιωτικοποιήσεις», ενώ η Αθήνα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τις σταματήσει…

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τετάρτη, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν μάλιστα κομβικής σημασίας την ενεργό συμμετοχή του στην εκπόνηση της ελληνικής πρότασης.

Σχετικές ειδήσεις