ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βαρουφάκη- Λαγκάρντ και παρασκήνιο για οριστικοποίηση της συμφωνίας

Συνάντηση Βαρουφάκη- Λαγκάρντ και παρασκήνιο για οριστικοποίηση της συμφωνίας

Η σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδοτεί και την έναρξη ενός παρασκηνιακού μαραθωνίου, που σκοπό έχει την εξεύρεση της χρυσής τομής, η οποία θα οδηγήσει σε συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, πιθανώς τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου ή ίσως σε μια νέα, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στον Φεβρουάριο.

Στη συνάντηση Βαρουφάκη- Λαγκάρντ, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα «αγκάθια» που εμπόδισαν τη συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup: Ποια θα είναι η κοινή θέση για το χρέος της Ελλάδας; τι εννοούν τα δυο μέρη όταν μιλούν για μεταρρυθμίσεις; ποιο πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επόμενη μέρα της συμφωνίας; τι εννοεί η Ελλάδα και τι οι δανειστές όταν μιλούν για «πρόγραμμα- γέφυρα»;

Με μια φράση, στη συνάντηση άρχισε η «βήμα προς βήμα» οικοδόμηση τη συμφωνίας Ελλάδος- δανειστών, ώστε τη Δευτέρα (ή σε άλλη ημερομηνία μέσα στον Φεβρουάριο) να κλείσει η συμφωνία και να πάψει η εκκρεμότητα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των δανειστών μας, ενώ παράλληλα σήμερα ξεκίνησε και η συζήτηση για το τελικό κείμενο της συμφωνίας, με διατυπώσεις που να ικανοποιηούν, έστω και στον μικρότερο ανεκτό βαθμό, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στη συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Τόμας Βίζερ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη. Κεντρικό προβλημα είναι η χρήση του όρου «τεχνική επέκταση», με τις δυο πλευρές ήδη να γράφουν και να σβήνουν διατυπώσεις που θα περιέχουν τον όρο και θα είναι αποδεκτές από όλους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος και όλοι αισιοδοξούν ότι το όλο θέμα θα τελειώσει θετικά την προσεχή Δευτέρα, χωρίς να αποκλείεται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, ή και τηλεδιάσκεψη όπου θα επιβεβαιωθεί η συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις