ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οταν η αντιπολίτευση παίρνει... «διαζύγιο» από την πολιτική

Οταν η αντιπολίτευση παίρνει... «διαζύγιο» από την πολιτική

Οι πρώην εταίροι στην συγκυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να επικρίνουν τη λίστα Βαρουφάκη, ως δήθεν «χειρότερη» από το «ιστορικό» e-mail Χαρδούβελη. Για μια ακόμη φορά, Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεικνύουν, με αυτή την τακτική τους, είτε ότι ακόμα δεν έχουν συνέλθει και αποτιμήσει πολιτικά το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, είτε ότι στο βωμό της αντιπολιτευτικής έξαρσης, λησμονούν βασικούς κανόνες της πολιτικής.

E-MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ «ΕΝΑΝΤΙΟΝ» ΛΙΣΤΑΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Με αυτή την τακτική τους ακυρώνουν τις προηγούμενες δικές τους θέσεις ότι δηλαδή το mail Χαρδούβελη δεν περιείχε, δήθεν, τη λίστα των νέων αντιλαϊκών θυσιών στις οποίες θα υπέβαλαν τους Έλληνες πολίτες, στην περίπτωση που παρέμεναν στην εξουσία. Σήμερα, κι οι δυο υιοθετούν το mail Χαρδούβελη (αφού το συγκρίνουν με τη λίστα Βαρουφάκη) και πιστοποιούν ότι σε αυτές τις θυσίες θα υπέβαλαν τον ελληνικό λαό. Με αυτό τον τρόπο δικαιώνουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές μέσα από την καταψήφιση της υποψηφιότητας Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η σύγκριση των δυο κειμένων, γίνεται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης 2012-2014 με τρόπο άκρως υποκειμενικό. Κάθε εκφραστική ασάφεια του mail Χαρδούβελη ερμηνεύεται «φιλολαϊκά» και κάθε ασαφής περιγραφή της λίστας Βαρουφάκη, ερμηνεύεται «αντιλαϊκά».

Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε ρητά μείωση συντάξεων (συζητούσε μόνο πιθανότητα να μην αυξηθούν, αν υπάρχουν δυσκολίες στα ταμεία, χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό). Το e-mail Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει ρητή άρνηση της μείωσης συντάξεων. Αντιθέτως αποδέχεται τη σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή τη λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος». Η αναφορά είναι εμφανώς παραπλανητική: Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε πολλές φορές αδιαμαρτύρητα τις συντάξεις, μόνο και μόνο επειδή της το ζήτησε η τρόικα. Αυτό οδηγεί κάθε λογικό άνθρωπο να συμπεράνει ότι εάν της το ξαναζητούσε η τρόικα, θα το έκανε αμέσως, όπως όλες τις προηγούμενες φορές, ανεξαρτήτως της διατύπωσης στο mail Χαρδούβελη. Αντίθετα, η λίστα Βαρουφάκη συνδέει εισφορές και παροχές, επιχειρεί δηλαδή να συνδυάσει τη διατήρηση των συντάξεων με την αύξηση των εισφορών. Αυτό τα κόμματα που διαχιερίστηκαν τις τύχες της χώρας μας έως το 2014, το καταδικάζουν!

Άλλο παράδειγμα: Στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν την ισχύουσα ρύθμιση που οι «θεσμοί» την ήθελαν πιο αυστηρή, ενώ το e-mail Βαρουφάκη ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις». Δηλαδή ακόμα και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ (και η ΝΔ) υπερασπίζονται μια ρύθμιση που άφηνε έξω την πλειοψηφία των οφειλετών, κυρίως δε τους μικροοφειλέτες που πνίγονταν από την πολιτική της τότε κυβέρνησης και δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Και σήμερα, οι πρωταγωνιστές αυτής της πολιτικής, κατηγορούν τον Βαρουφάκη, διότι «αποδέχεται κριτήρια που ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσουν σε αυστηρότερες ρυθμίσεις».

Τι ξεχνούν τα κόμματα του μνημονίου

Πέραν αυτών, υπάρχουν έξι παράμετροι που καθιστούν την επίθεση της σημερινής αντιπολίτευσης και χθεσινής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) όχι μόνο άτοπη, αλλά έως και προκλητική:

1η παράμετρος: Το mail Χαρδούβελη έγινε γνωστό, αλλά δεν έγιναν γνωστές οι αντιρρήσεις των δανειστών μας σε αυτό. Άρα η μονη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με τις αρχικές θέσεις του Βαρουφάκη, στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης.

2η παράμετρος: Η λίστα Βαρουφάκη είναι προϊόν μιας διαπραγμάτευσης, την οποία κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα στο ξεκίνημά της, δηλαδή λίγες μέρες από την εκλογική της νίκη. Αντίθετα, το mail Χαρδούβελη ήλθε μετά από δυόμιση χρόνια μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, μετά τα success stories του κ. Σαμαρά την ώρα που ο λαός πεινούσε, η ανεργία αυξανόταν, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονταν. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών όσοι συγκρίνουν τα δυο κείμενα, αφαιρώντας την παράμετρο του πολιτικού χρόνου.

3η παράμετρος: Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα γίνεται ακριβώς λόγω της άρνησης της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τρόικας εντός του 2014, όπως είχε δεσμευτεί. Αντί όμως να υλοποιήσει έστω αυτή τη δέσμευσή της, επέσπευσε τις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ και οδήγησε τη χώρας σε εκλογές, έχοντας αποδεχτεί μόνο δυο μηνών παράταση, με αποτέλεσμα οι προθεσμίες της κυβέρνησης Τσίπρα να είναι ασφυκτικές. Υπονόμευσε, δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τη διαπραγματευτική θέση της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης, και τώρα ζητάει και τα ρέστα!

4η παράμετρος: Η λίστα Βαρουφάκη είναι διατύπωση γενικών μεταρρυθμίσεων, όχι αναλυτική καταγραφή τους. Υπενθυμίζεται ότι η αναλυτική καταγραφή τους με την κοστολόγησή τους έχει προσδιοριστεί από τη διαπραγμάτευση (λέξη άγνωστη στα μνημονιακά κόμματα) για το τέλος Απριλίου.

5η παράμετρος: Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος στις 27 Ιανουαρίου, οπότε ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, είναι χειρότερη από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να το βάλει στα πόδια, διότι από την περίοδο αυτή (για την οποία την ευθύνη είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος) σημειώθηκε πρωτοφανής μείωση εσόδων στα κρατικά ταμεία. Δηλαδή, (σχεδόν) ουδείς πλήρωνε, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα ήταν κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία. Κι όλα αυτά, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του μνημονίου για την οποία είχε δεσμευτεί, έως τα τέλη του 2014.

6η παράμετρος: Η κυβέρνηση Τσίπρα εξαρχής και ως τώρα αδιάλειπτα προβάλλει την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, κτυπώντας τα κλειστά κυκλώματα προνομίων των ολίγων που διαπλέκονταν με την πολιτική εξουσία και ουσιαστικά διαφέντευαν τις τύχες της χώρας. Επ' αυτού, ούτε λέξη από τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης, που έκαναν το πελατειακό κράτος ολόκληρη επιστήμη και οδήγησαν τη χώρα και την οικονομία στα βράχια.

Ούτε λέξη...

Σχετικές ειδήσεις