ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χαρτί της γεωστρατηγικής και ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας

Το χαρτί της γεωστρατηγικής και ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας

Δεν είναι μόνο η ικανοποίηση του αιτήματος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη που έγινε τελικά αποδεκτό.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Είναι και η συμμετοχή του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, στην πενταμερή συνάντηση στην οποία εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θα συμμετάσχουν επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Και αυτό γιατί η συμμετοχή του Ντ. Τουσκ έχει βαρύνουσα σημασία. Λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος της ΕΕ, αμέσως μετά από την επιστροφή του από τις ΗΠΑ προχώρησε σε δηλώσεις που όχι μόνο απαρατήρητες δεν μπορούν να περάσουν, αλλά ουσιαστικά προκρίνουν μια «πολιτική συμφωνία» μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, κάτι που επιδιώκει διακαώς η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή τη φάση. Τι είπε λοιπόν ο κ. Τουσκ:

«Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -ως ατύχημα ή ό,τι άλλο- είναι ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί». «Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Μια ελληνική έξοδος θα ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της Ε.Ε.» λέει ο Τουσκ και συμπληρώνει: «Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί σε γεωπολιτικό πλαίσιο» και σημειώνει ότι λόγω της κρίσης στη Λιβύη, της εύθραυστης κατάστασης στα Βαλκάνια, στη Μολδαβία, την Τρανσδνειστερία και την Κύπρο, «μια τόσο δραματική πράξη, όπως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήταν καταστροφή».

Ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ είναι η αποδοχή και διατύπωση ότι η χώρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup στις 20/2 βρίσκεται σε πρόγραμμα εν εξελίξει. Αυτό θα οδηγήσει σε χαλάρωση του οικονομικού κλοιού και θα συνοδεύεται λογικά σε πρώτη φάση από το άνοιγμα κάποιου «παραθύρου» από την ΕΚΤ. Και συγκεκριμένα με αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των επόμενων μηνών μέχρι τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις