ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Έλληνες του Βερολίνου αγωνιούν για τις εξελίξεις

Οι Έλληνες του Βερολίνου αγωνιούν για τις εξελίξεις

Η ελληνική κοινότητα στο Βερολίνο παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Berlin

Συναντιέται, συζητάει, οργανώνει εκδηλώσεις, ένα σημαντικό κομμάτι της κινητοποιείται κιόλας, για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Με αφορμή τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 16:00 (τοπική ώρα) μπροστά από την Καγκελαρία, με τους διοργανωτές να ελπίζουν ότι θα είναι το ίδιο επιτυχημένη, από άποψη συμμετοχής, όσο ήταν η αντίστοιχη κινητοποίηση για την επίσκεψη Βαρουφάκη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το κάλεσμα απευθύνει η “ομάδα αλληλεγγύης στην Ελλάδα” του Βερολίνου, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες και Γερμανοί, προερχόμενοι κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke.

Οι ομάδες αλληλεγγύης δημιουργήθηκαν πριν από περίπου δύο χρόνια σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, ως οχήματα συσπείρωσης κόσμου ενάντια στην πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ και έκφρασης συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό. Στόχος είναι εκτός από την προβολή του ελληνικού θέματος, να αντιληφθεί η γερμανική κοινή γνώμη, ότι το μοντέλο της λιτότητας με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που ακολουθείται στην ευρωζώνη υπό την ηγεμονία του Βερολίνου, εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες σε σημείο ανθρωπιστικής κρίσης στην περίπτωση της Ελλάδας, και να δει ότι υπάρχει και εναλλακτική πολιτική πρόταση, όπως εκφράζεται από τη Linke στη Γερμανία ή τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Αυτό το έχει επιτύχει εν μέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έκανε “πρώτο θέμα” την Ελλάδα στη Γερμανία, ενώ αρκετοί είναι πλέον οι Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι αμφισβητούν την πολιτική της καγκελαρίου, υπό τις συνέπειες βέβαια αυτής της πολιτικής και στις δικές τους ζωές, μας λέει ο Νίκος Αθανασιάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο. Επομένως, το κλίμα εχθρικότητας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο επιχειρούν να δημιουργήσουν διάφορα ΜΜΕ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και την καθημερινότητα στις σχέσεις Ελλήνων-Γερμανών.

Η ελληνική κοινότητα του Βερολίνου έχει επαναδραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης, οργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις ανά τακτά διαστήματα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Μία τέτοια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, από το ελληνο-γερμανικό περιοδικό “Εξάντας”, με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου “Η κρίση στην Ελλάδα”. Το ενδιαφέρον είναι ότι επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου είναι δύο Γερμανοί διπλωμάτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την ελληνική πραγματικότητα, ο Ουλφ-Ντίτερ Κλεμ και ο Βόλφγκανγκ Σουλτάις. Ο κ. Σουλτάις, μάλιστα, διετέλεσε πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα από το 2005 μέχρι το 2010.

Η παρουσίαση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα, γεγονός που φανερώνει το ενδιαφέρον και την αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας, όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά και από Γερμανούς πολίτες. Σύμφωνα με τους δύο διπλωμάτες, πήραν την απόφαση συγγραφής του βιβλίου για να παρέμβουν στην ουσία στο δημόσιο διάλογο, που διαξάγεται αυτά τα χρόνια τόσο στην Ελλάδα, κυρίως όμως στη Γερμανία. Στόχος τους είναι να ξεδιαλύνουν παρανοήσεις και αναπαραγωγή κλισέ, καθώς “ακούγαμε πολλές ανοησίες” από μερίδα του Τύπου. Ο μιντιακός “πόλεμος” ξεκίνησε από το περιβόητο εξώφυλλο του περιοδικού Focus και να συνεχίστηκε από την εφημερίδα Bild, σημείωσε ο κ. Σουλτάις, ωστόσο για το πώς διεξήχθη η συζήτηση και στα ελληνικά ΜΜΕ, θα πρέπει να δούμε και σε ποιους ανήκουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Κλεμ.

Η συγγραφική ομάδα αναζητεί τις αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα αναλύοντας έννοιες, όπως η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, εξετάζει τη συζήτηση περί Grexit, καθώς και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, χωρίς να ομορφοποιεί ή να διαστρεβλώνει τα πράγματα, υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς.

Αναφορικά με το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, οι δύο Γερμανοί διπλωμάτες θεωρούν ότι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται η τελευταία ευκαιρία για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, παρά το λαϊκισμό που καταλογίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει τα χρήματα, να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης, ακολουθεί μόνο πολιτική αστάθεια, καθώς η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κατακρημνίζονται, ενώ το Ποτάμι δεν είναι ακόμη έτοιμο να κυβερνήσει, σημειώνουν.

Κρίσιμο ζήτημα θεωρούν, αν θα συνεχιστεί η παροχή τεχνογνωσίας από τη Γερμανία, στο πλαίσιο της Task Force, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, για παράδειγμα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν έχει διαφανεί ακόμα, αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί τη συνέχιση της συνεργασίας.

Πάντως, οι δύο Γερμανοί διπλωμάτες, πέρα από την ανάλυσή τους για την κρίση, η οποία κινήθηκε εντός του συνηθισμένου πλαισίου που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια η συζήτηση, δεν απάντησαν ουσιαστικά στην αγωνία του κοινού, ούτε σε δύσκολα ερωτήματα που τέθηκαν. Για παράδειγμα, σε ερώτημα σχετικά με τη διαφθορά στις γερμανικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα την υπόθεση Siemens, ο κ. Σουλτάις απέφυγε να σχολιάσει, ενώ ο κ. Κλεμ σημείωσε ότι δεν αποτελεί γερμανική πρωτοτυπία, και πάντως ότι δεν έχει συγκεκριμένη γνώση του θέματος…

Σχετικές ειδήσεις