ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mάρδας: Πού συμφωνούν και διαφωνούν στις Βρυξέλλες

Mάρδας: Πού συμφωνούν και διαφωνούν στις Βρυξέλλες

Πληροφορίες σχετικά με τις διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους πιστωτές έδωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σχολιάζοντας ότι τα εργασιακά παραμένει, αγκάθι, τονίζοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει κόκκινη γραμμή οι ομαδικές απολύσεις.

«Δεν υπάρχει διαφωνία για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ» ανέφερε χαρακτηρστικά ο Δ. Μάρδας και αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΑΝΤ1 αν αξίζει να υπάρξει ρήξη;

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Μάρδας ζήτησε να μην υπάρξει βιασύνη και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συνολική αύξηση του ΦΠΑ ενώ για στοχευμένη αύξηση σε "κοσμικά" νησιά, όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη απάντησε «περιμένετε λίγο να δούμε πως θα καταλήξει η διαπραγμάτευση. Αυτό το θέμα έχει μείνει ανοικτό».

Για τον ειδικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για ρύθμιση που θα διαχωρίζει το κίνησης και θέρμανσης.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρνήθηκε τις ομαδικές απολύσεις και τη μείωση συντάξεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, διασαφηνίζοντας ότι αυτές οι θέσεις φαίνεται να γίνονται κατανοητές από την άλλη πλευρά.

"Δεν βλέπω να υπάρχει μια ιδιαίτερη κόντρα εκ μέρους του Brussels Group, είπαμε όχι σε ομαδικές απολύσεις, αυτό είναι το σημείο όπου υπάρχει μια συζήτηση ακόμα, όχι στη μείωση των συντάξεων και των ασφαλίσεων, και αυτό το πράγμα καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ επώδυνο να γίνει. H θέση για μαζική αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, σε φάρμακα, σε τρόφιμα και οτιδλήποτε είναι το τρίτο σημείο αιχμής το οποίο δεν συζητάμε και το οποίο πάλι φαίνεται πως έγινε κατανοητό και το τέταρτο σημείο είναι όχι στις ιδιωτικοποιήσεις έτσι όπως σε τελική ανάλυση γίνονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση όπου βέβαια εκεί όπως γνωρίζετε έχω αρθρογραφήσει κατ' επανάληψη θεωρώντας ότι δεν είχαμε ιδιωτικοποιήσεις αλλά ότι είχαμε δωροδοποιήσεις", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

"Τους πείσαμε ότι με τα μέτρα τα οποία προτείνουμε και τα οποία μπορούν να δώσουν ισοδύναμα αποτελέσματα δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε πια αυτό το θέμα", είπε χαρακτηριστικά για τις συντάξεις τονίζοντας ότι το θέμα συζητήθηκε και στο Βερολίνο μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με το πότε θα συγκληθεί το Eurogroup ανέφερε πως δεν αξίζει να έρθει η ρήξη για ένα σημείο στο οποίο μπορεί να μην υπάρχει σύγκλιση: "Εγώ εκείνο το οποίο θεωρώ είναι ότι αν μείνει ένα σημείο αιχμής το οποίο να μην φθάσουμε σε αποτέλεσμα, είναι τα εργασιακά, για αυτό και μόνο δεν νομίζω ότι αξίζει να υπάρξει ρήξη η οποία θα προέλθει εκ μέρους τους".

"Αν φθάσουμε (σε ρήξη) αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα πίσω από την διαπραγμάτευση που δεν θα τα βλέπουμε", είπε αναφερόμενος στην περίπτωση ρήξης εφόσον υπάρχει ένα σημείο μόνο αιχμής.

Ξεδιπλώνοντας τη θέση τους για τις αποκρατικοποιήσεις περαιτέρω τόνισε: "Ιδιωτικοποίηση είναι να δώσεις 100% ένα περιουσιακό στοιχείο σε μια εξευτελιστική τιμή και ιδιωτικοποίηση είναι να βρίσκεται το κράτος σε αυτή την διαδικασία και να έρθει ένας ξένος επενδυτής ή ένας επενδυτής ο οποίος να έχει ένα ποσοστό από αυτό το περιουσιακό στοιχείο. Το ζήτημα του management είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχει μια συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτό το περιουσιακό στοιχείο".

Για το λιμάνι του Πειραιά και τις ανακοινώσεις Δραγασάκη στο Πεκίνο ανέφερε: "Τρέχει ένας διαγωνισμός και όπως ξέρετε υπάρχει και ένα πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ το οποίο προβλέπει κάποιες διαδικασίες. Από εκεί και πέρα οι Κινέζοι βρίσκονται σε μια πλεονεκτική θέση, υπάρχει και άλλη εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται, βρίσκεται μια διαδικασία σε εξέλιξη και θα δούμε τα αποτελέσματά της. Οι Κινέζοι έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα".

Ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι "το βράδυ ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει όλα αυτά τα οποία θέλει να μάθει και ο ελληνικός λαός και η αντιπολίτευση στο βαθμό δηλαδή που η αντιπολίτευση δεν είναι ενημερωμένη παρά το γεγονός ότι έχω την αίσθηση ότι σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούνε η ενημέρωση είναι επαρκής, μην είναι πλήρης".

Συμπλήρωσε πως σήμερα θα μάθει ο ελληνικός λαός τι λέει η ελληνική λίστα, "ποια είναι τα σημεία αιχμής τα οποία είπαμε ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε", "σήμερα θα δοθούν όλα δια στόματος του πρωθυπουργού".

Για τον ΕΝΦΙΑ επισήμανε πως έχει την εντύπωση ότι "γίνεται μια συζήτηση η οποία είναι εκτός αντικειμένου, αυτό το συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή" ενώ χαρακτήρισε "εκνευριστικό" το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα έχει "δώσει νούμερα για την συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που γίνονται, δεν μπορώ να καταλάβω από που συνάγεται η θέση που ακούγεται συχνά δεξιά και αριστερά ότι δεν είναι ποσοτικοποιημένα".