ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup – Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup – Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Εντείνονται οι διεργασίες ενόψει του αυριανού (11 Μαΐου) Eurogroup, με μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του Αλέξη Τσίπρα, συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου και μια κομβική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίουπου άρχισεσήμερα Κυριακή 10 Μαΐου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Λίγες ώρες απομένουν ως την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι διεργασίες στην Αθήνα είναι πυρετώδεις, καθώς η κυβέρνηση αναμένει ότι θα δρέψει τους καρπούς των επίπονων προσπαθειών του τελευταίου διαστήματος και θα πιστωθεί την αλλαγή κλίματος στις συνομιλίες που επετεύχθη το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση του Eurogroup και – σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής- δηλώνει στους στενούς του συνεργάτες ότι ««Είμαι βέβαιος ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει την κρισιμότητα των στιγμών και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Εξάλλου στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαΐου αρχισε η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου όπου θα τεθούν επί τάπητος και θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες λίγο πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα από το Eurogroup.

Κοινή αποδοχή, πάντως, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εταίρων, είναι πως απροόπτου δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία.

Άλλωστε, η «μάχη» της Αθήνας δεν εξαντλείται αύριο στις Βρυξέλλες, αλλά μπροστά υπάρχει μαραθώνιος:

  • Την Τρίτη 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ
  • Την Τετάρτη 13 Μαΐου τη σκυτάλη παίρνει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στην οποία η Αθήνα ευελπιστεί να αποφασιστεί μία ακόμη αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σχετικές ειδήσεις