ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα

Τσίπρας: Η σειρά των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα

Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Μαΐου σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της χώρας.

«Το αποτέλεσμα της χθεσινής (σ.σ 11 Μαΐου) συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε στην εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης λέγοντας πως έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς βήματα, και τώρα είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν κινήσεις.

«H ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης» και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά.

tsipras kyvernitiko

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», κατέληξε.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί θετικό κλίμα για την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Στην πορεία των συνομιλιών, υπάρχουν ημερομηνίες-σταθμοί όπως η Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα όπου και θα επιδιωχθεί να τεθεί το ελληνικό ζήτημα. Στο περιθώριο δε της Συνόδου θα επιδιωχθεί σειρά επαφών.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Δεν συζητήθηκε η πιθανότητα δημοψηφίσματος

Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κυβερνητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενώ το κλίμα που επικράτησε περιγράφεται ως εξής: «δεν ήταν μια συζήτηση που είχε ενστάσεις, διαμάχες αλλά ήταν ανοιχτή και δημιουργική για την αποτίμηση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

«Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων «όταν έχει διανυθεί η απόσταση που καθιστά ορατή μια συμφωνία αυτό είναι και το σημείο που κορυφώνεται μια διαπραγμάτευση», τόνισε κυβερνητική πηγή.

Τέλος, εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή, όπως είπε «φιέστα για τα ιδιωτικά σχολεία», δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία και την αγγλική γλώσσα».