ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντατικές διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας

Εντατικές διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας

Εκ νέου θα συνεδριάσει σήμερα (13/05/2015) το απόγευμα στις 6 το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εντατικοποιούνται οι διεργασίες για την επίτευξη συμφωνίας, την οποία στην κυβέρνηση θεωρούν δυνατή έως το τέλος του μήνα.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ - ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης θα βρεθούν θέματα φορολογικού ενδιαφέροντας που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση.

Εχθές, κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός σημείωσε στην εισήγησή του ότι το Eurogroup της 11ης Μαΐου «κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» και επεσήμανε ότι «η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής του Φλεβάρη».

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της χώρας.

«Το αποτέλεσμα της χθεσινής (σ.σ 11 Μαΐου) συνεδρίασης του Eurogroup κατέγραψε τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο κυβερνητικό συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης λέγοντας πως έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς βήματα, και τώρα είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν κινήσεις.

«H ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης» και υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Να προστατέψουμε τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά, διασφαλίζοντας πάντα την ομαλή λειτουργία της χώρας», κατέληξε.

Στην κυβέρνηση επικρατεί θετικό κλίμα για την άμεση επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο κυβερνητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ενώ το κλίμα που επικράτησε περιγράφεται ως εξής: «δεν ήταν μια συζήτηση που είχε ενστάσεις, διαμάχες αλλά ήταν ανοιχτή και δημιουργική για την αποτίμηση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Εξερχόμενος του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με αφορμή, όπως είπε «φιέστα για τα ιδιωτικά σχολεία», δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «δεν υπάρχει θέμα για τα ιδιωτικά σχολεία και την αγγλική γλώσσα».

Σχετικές ειδήσεις