ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

Σε κατάληξη της διαπραγμάτευσης και μάλιστα σύντομα, ως το τέλος Μαΐου στοχεύει η κυβέρνηση. Σεομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα (18/05/2015) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι βρίσκονται στην τελική ευθεία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και 2016, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να μην περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας θα υπάρξει το μομέντουμ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και περιέγραψε τι είδους ανάπτυξη θέλει για τη χώρα.

Ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης. Εξάλλου η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης (21/05/2015) και ένα έκτακτο Eurogroup πιθανότατα στις 25 Μαΐου μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου στη Ρίγα ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει και αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις με την Καγκελάριο Μέρκελ, τους επικεφαλής του Συμβουλίου και της Κομισιόν κ.κ. Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να υπάρξει στο περιθώριο της Ρίγας μια νέα μίνι-σύνοδος σε κλειστό κύκλο, όπως έγινε με την Επταμερή πριν από δύο μήνες στις Βρυξέλλες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες επαφές λέγοντας: «Στο δεύτερο ερώτημα που μου θέσατε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπως και σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, πάντοτε στο περιθώριο, υπάρχουν επαφές, υπάρχουν συζητήσεις δημιουργικές, ως επί τω πλείστον. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στη Ρίγα».

Ο κ. Σακελλαρίδης κατέστησε πάντως σαφές, ότι η κυβέρνηση επείγεται για συμφωνία λόγω του προβλήματος της ρευστότητας και έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μαΐου.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία άμεσα, για αυτό μιλάμε και μέχρι τέλος Μαΐου, έτσι ώστε να επιλυθούν αυτά τα κρίσιμα ζητήματα της ρευστότητας».

Άφησε επίσης ανοικτό ως τότε να γίνει κάποιο έκτακτο Eurogroup, αν έχει προκύψει μια ώριμη κατάσταση στο πλαίσιο της σύναψης αυτής της συμφωνίας.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτό ένα χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Μαΐου, για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Α. Τσίπρας: Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας

Κατά την ομιλία του στο ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια «εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τους εταίρους, στην τελική ευθεία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μετά από επίπονες συζητήσεις».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα αναλυτικό κείμενο στους θεσμούς το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για μία βιώσιμη συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τίμιο αγώνα τον οποίο καταβάλει η Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, έχουμε ανταποκριθεί σ' όλες τις υποχρεώσεις μας.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων σημειώνοντας πως υπάρχουν κύκλοι στην Ευρώπη, οι οποίοι δεν θέλουν την επίτευξη συμφωνίας. «Είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε συμβιβασμούς. Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Θέλουμε μία συμφωνία, η οποία δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, δεν θα κλείνει τα μάτια στα προβλήματα. Η συμφωνία θα επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν θα πρέπει να προβλέπει νέα μέτρα λιτότητας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η έλλειψη ρευστότητα δεν αποτελεί ευθύνη ή επιλογή αλλά συνιστά διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης η επίτευξη συμφωνίας. Όταν επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι κοινωνικά άδικη και μη ρεαλιστική και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.

«Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, όχι μόνο στις εξαγωγές», σημείωσε και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι και γεωπολιτική θέση».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην αύξηση της μισθωτής εργασίας και στον επαναπατρισμό των εξειδικευμένων εργατών, διαμηνύοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το κύριο πρόβλημα στην προσπάθεια ανάκαμψης αφορά τη λειτουργία και τις δομές της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης.

Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης:

Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού.

Οι άξονες για τη δημόσια διοίκηση

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες και το νέο οργανόγραμμα των υπουργείων

«Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των Υπουργείων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.

Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασικός διαπραγματευτικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα.

«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. «Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα», είπε.

Στο τέλος της ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών. «Έχει κατατεθεί πρόταση στους θεσμούς για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρηματικών».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα προς τα μπρος. Να διαπραγματευτούμε σκληρά και με ασφάλεια, ώστε να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά μας, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα».

Σχετικές ειδήσεις