ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ελληνική κυβέρνηση

Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ελληνική κυβέρνηση

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και με τα ταμειακά διαθέσιμα να αδειάζουν επικίνδυνα, ελληνική κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν κοινή γλώσσα προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ

Τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά στενά για την Αθήνα, καθώς στις 5 Ιουνίου πρέπει να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, ενώ μέχρι 1η του μήνα πρέπει να έχουν πληρωθεί μισθοί και συντάξεις.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group συνεδρίασαν για το ελληνικό ζήτημα σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκε το ασφαλιστικό.

Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί αύριο, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία των μελών του. Είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται πυρετωδώς για να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μην υπάρξουν... αναταράξεις στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking group) θα έχουν την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ελλάδας και των θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Αν και στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι να φτάσουν, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, σε μια συμφωνία ήδη τόσο το Bloomberg όσο και το Reuters επικαλούμενα αξιωματούχους, αναφέρονται στη δυνατότητα η Ελλάδα, προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της 5ης Ιουνίου οπότε θα πρέπει να πληρώσει την δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, να μεταφέρει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ μέχρι τις 19 Ιουνίου (4 συνολικού ύψους 1,6 δισ.) και να τις καταβάλει στο τέλος του Ιουνίου, «κερδίζοντας» με αυτόν τον τρόπο χρόνο.

Τελεσίγραφο Γιουνκέρ και αιχμές κατά Βαρουφάκη

Προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 5 Ιουνίου δίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Ο κ. Γιουνκέρ κατέστησε σαφές πως Ελλάδα και δανειστές πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο προκειμένου να καταβληθούν τα 300 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ» εξήγησε εν συνεχεία, καθιστώντας απαραίτητη την αποφυγή της στάσης πληρωμών.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν πως η χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί» συνέχισε.

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, διέτεινε πως πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία του ενώπιον της υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, καταγγέλλοντας πως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν βοηθάει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσεως.

Παρέμβαση Αμερικανών για να κλείσει η συμφωνία

Αμερικανική παρέμβαση στη σύνοδο των ηγετών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) υπέρ μιας συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών θα υπάρξει μετά την τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με τους τρεις θεσμούς, ενώ η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Κ. Λαγκάρντ θέλει να βοηθήσει κατά το δυνατόν και το ΔΝΤ δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών ήταν καταλυτική στο να παρέμβουν τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Λιου συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια παρέμβαση και στο πλαίσιο της συνόδου των G7 στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση των Αμερικανών, που επικαλείται η εφημερίδα, οι ΗΠΑ πείστηκαν για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε αρμοδίως ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να μην σταθεί εμπόδιο το ΔΝΤ σε διαφαινόμενη συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις