ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλάζια Βαβέλ για την επικείμενη συμφωνία!

Γαλάζια Βαβέλ για την επικείμενη συμφωνία!

Σε... πολλά κομμάτια είναι διασπασμένη η Ν.Δ. ως προς το τι θα πράξει όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία που θα συνάψει με τους εταίρους η κυβέρνηση.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΑΜΑΡΑ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΜΗΧΑΝΑ ΣΙΩΠΑ...

Πίσω όμως απ’ αυτή τη Βαβέλ ουσιαστικά παίζονται τα καθαρά εσωκομματικά παιχνίδια, αφού τα «υπέρ» (της υπερψήφισης της συμφωνίας), τα «κατά» και τα... «δεν ξέρω-δεν απαντώ», σχετίζονται με τα εσωκομματικά στρατόπεδα της οξύτατης αντιπαράθεσης που ξεκίνησε (με την αμφισβήτηση Σαμαρά) αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Γενάρη και συνεχίζεται.

Έτσι αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο των εναπομεινάντων υποστηρικτών του Αντ. Σαμαρά επικρατεί σκόπιμη ασάφεια γύρω απ’ την τελική στάση της Ν.Δ. όταν η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους.

Ο μεν αρχηγός του κόμματος στην ουσία σιωπά, δεν παίρνει θέση επικαλούμενος το ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, απ’ την καταψήφιση μέχρι την υπερψήφιση με... αστερίσκους, ενώ τις τελευταίες ώρες διαρρέεται και το σενάριο της... αποχώρησης απ’ τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας.

Ενώ υποστηρικτές του Σαμαρά (Άδωνης, Βορίδης, Σοφία Βούλτεψη κ.α.) εμφανίζονται με διγλωσσία. Απ’ τη μια εγκαλούν την κυβέρνηση ότι διακινδυνεύει τη θέση της χώρας επειδή... συνεχίζει να διαπραγματεύεται και απ’ την άλλη την κατηγορούν ότι πάει σε κακή συμφωνία!

Ουσιαστικά το στρατόπεδο Σαμαρά παίζει «στο καρφί και στο πέταλο» θέλοντας να στριμώξει τους διαφωνούντες.
Αν δηλαδή ο αρχηγός της Ν.Δ. αποφασίσει να καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε εφόσον κάποια στελέχη την ψηφίσουν θα τα διαγράψει. Αν τον ακολουθήσουν, τότε εκτιμά ότι θα τα έχει ακυρώσει.

Ωστόσο αφήνει ανοιχτή και την υπερψήφιση, διότι αν ο Κ. Καραμανλής εκφραστεί (ακόμα και εμμέσως) υπέρ της ψήφισής της συμφωνίας, που είναι και το πιθανότερο, τότε δεν θα μπορεί να πάει αντίθετα, διότι θα είναι μετρημένες οι ώρες του στην ηγεσία του κόμματος!

Στο στρατόπεδο τώρα των στελεχών εκείνων που αμφισβητούν τον Σαμαρά κι έχουν θέσει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, η τάση είναι εμφανώς υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας, με το επιχείρημα «καλύτερη ακόμα και μια κακή συμφωνία από μη συμφωνία».

Έτσι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ν. Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο Κυρ. Μητσοτάκης και πολλοί καραμανλικοί βουλευτές έχουν με δηλώσεις τους –έστω με παραλλαγές- ταχθεί υπέρ της ανάγκης να ψηφίσει τη συμφωνία η Ν.Δ., το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, όπως τονίζουν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και οι υποστηρικτές του νυν αρχηγού και οι αμφισβητίες του συμφωνούν σε τούτο:

Αν υπάρξει συμφωνία, τότε αυτόματα στη Ν.Δ. θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, αφού η αμφισβήτηση του Σαμαρά θα εκφραστεί χωρίς να την εμποδίζει κανένας και –κυρίως- χωρίς ο Καραμανλής να μπλοκάρει τις διαδικασίες αμφισβήτησης, ενώ φαίνεται να έχει ταχθεί υπέρ της λύσης της μεταβατικής ηγεσίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στη νεότερη γενιά στελεχών.

Και αυτή η διαπίστωση καθορίζει στρατηγικές και θα αποβεί καθοριστική για το άμεσο μέλλον...

Σχετικές ειδήσεις