ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα

Παππάς: Όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα

Με μία αυστηρή δήλωση, η οποία φέρεται να έχει πολλαπλούς αποδέκτες, επιχειρεί να βάλει τέλος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη φημολογία την οποία έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύματα και του ξένου Τύπου, σχετικά με το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης και τις απαιτήσεις των εταίρων.

«Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ (01/06/2015), επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου» τονίζει ο Νίκος Παππάς και καλεί «όποιον έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης, ας το κάνει».

Προειδοποιεί δε, ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς» και υπενθυμίζει τα πρόσφατα λόγια του Αλέξη Τσίπρα:

«Όποιος θέλει λύση, ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει».

Το συγκεκριμένο πάντως μήνυμα δεν αποκλείεται να είναι και «καρφί» προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος νωρίτερα είχε τοποθετήσει μία ακόμη βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για απροθυμία των δανειστών να συναντήσουν την Ελλάδα στα μισά του δρόμου»…

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στο σχέδιο συμφωνίας που συνέταξε η ελληνική πλευρά μετά από ένα τριήμερο συνεχώς διαβουλεύσεων και το οποίο απέστειλε στις 11 το βράδυ της Δευτέρας (1/6) στους Θεσμούς, αποτελεί «αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα», ενώ, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, πρόκειται για «συμβολή της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο των πολιτικών της δυνατοτήτων».

Τι περιλαμβάνει

Στο ελληνικό κείμενο γίνονται αναφορές, μεταξύ άλλων, στο θέμα του χρέους, της ρευστότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος, των μεταρρυθμίσεων, του αναπτυξιακού πακέτου και του ΦΠΑ.

Για το χρέος, το Μαξίμου αναζητά μια συνολική λύση που να προβλέπει κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, και όχι ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο, που να αποκαθιστά ρευστότητα για μικρό χρονικό διάστημα με αόριστες υποσχέσεις.

Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται μάλιστα πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, αλλά και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%. Στο χαμηλότερο δε από αυτούς θα βρίσκονται τα βασικά προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις, ενώ «κόκκινη γραμμή» εξακολουθεί να αποτελεί το ζήτημα του ασφαλιστικού.

«Κωδικοποιημένα», η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει, τέλος, την επανεξέταση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Όπως και:

- Όχι στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

- Κανένα βήμα πίσω στα εργασιακά.

- Κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο υπουργός Επικρατείας σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι θα τεθεί θέμα «κομματικής πειθαρχίας», όταν έρθει η επικείμενη συμφωνία στη Βουλή.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, νωρίτερα σήμερα (02/06/2015) εκτίμησε ότι «η Αριστερά γνωρίζει να αυτοπειθαρχείται και μάλιστα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Αν είναι μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, είμαι σίγουρος ότι σε τελευταία ανάλυση και μετά από διεξοδική συζήτηση θα περάσει και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Άρα, δεν προδιαγράφεται στη δική μου σκέψη ένα ονομαζόμενο στερεότυπο “αντάρτικο” και άλλα τέτοια».

Σχετικές ειδήσεις