ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θρίλερ» με τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες

«Θρίλερ» με τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στις Βρυξέλλες

Σε... θρίλερ εξελίσσεται η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ,στις Βρυξέλλες.

ΔΕΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΤΕΤ – Α –ΤΕΤ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Μετά τις χθεσινές (09/06/2015) αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η τριμερής, νέα φημολογία επικρατεί τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την οποία τέτοιο ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί.

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ θα γίνει.

«Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να συνομιλήσει μαζί μου και με τον Φρανσουά Ολάντ, θα το κάνουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου, προσθέτοντας ωστόσο πως ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια τόνισε πως το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά θα είναι ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς.

Ο στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, υπογράμμισε. «Όταν υπάρχει η βούληση, υπάρχει και ο τρόπος» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Φρανσουά Ολάντ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κα Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο κτίριο όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εξάλλου να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει «να σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με γαλλική πηγή που επικαλείται το Reuters, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση.

«Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση σε αυτό το στάδιο - θα δούμε τι θα γίνει, όταν φθάσουμε εκεί», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

«Δεν μπορεί το Βερολίνο να επιβεβαιώσει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα απόψε στις Βρυξέλλες, ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια δυνατότητα, αν το θελήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Τα παραπάνω δήλωσε, λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι η αποψινή (10/06/2015) συνάντηση του κ. Τσίπρα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί.

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας, με στόχο να υπάρξει αποφασιστική ώθηση στις διαβουλεύσεις.

Συνάντηση «μόνο εάν υπάρχει έδαφος» διευκρινίζουν ελληνικές πηγές

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ελληνική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί «μόνο εάν υπάρχει έδαφος».

Με τον τρόπο αυτό, οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βίρτς, ότι «μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του».

Πάντως, την Τρίτη 9 Ιουνίου, είχε διαρρεύσει η πληροφορία από γερμανική πηγή, ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ. Η ασάφεια για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες, φέρεται να είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχετικές ειδήσεις