ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Monde: Τα πέντε πρόσωπα - κλειδιά της ελληνικής κρίσης

Le Monde: Τα πέντε πρόσωπα - κλειδιά της ελληνικής κρίσης

Τελικά η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει τον Αλέξη; Ο Αλέξης θα σταματήσει να λέει ότι όλοι έχουν στραφεί εναντίον του; Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα σταματήσει να κάνει «μούτρα» στον Αλέξη και θα ξαναγίνουν «φίλοι»; Η Κριστίν θα σταματήσει να παίζει με το καρότο και το μαστίγιο; Η επίκληση της «λογικής» από τον Φρανσουά θα επικρατήσει τελικά;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει σε δημοσίευμά της η Le Monde η οποία παρουσιάζει τα πέντε πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην... ελληνική σαπουνόπερα όπως χαρακτηρίζει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Όπως αναφέρει η αρθρογράφος, οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της πάνε από αναποτελεσματική Σύνοδο σε αποτυχημένο ραντεβού, παραπαίουν ανάμεσα σε μεγάλες υποσχέσεις και μικρά ψέματα, σε μεγάλες ελπίδες και τεράστιες απογοητεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι τα νεύρα όλων να είναι τεταμένα φτάνοντας ακόμα και σε έναν «νευρικό κλονισμό».

Αλέξης Τσίπρας

tsipras1

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει τρελάνει τους συνομιλητές του εδώ και μερικές ημέρες. Ορισμένοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι κάνει μπρος πίσω. Τον κατηγορούν ότι δεσμεύεται σε κάτι και μόλις βγαίνει από τα ραντεβού τα διαψεύδει.

Ως παράδειγμα φέρνει την συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, στις 3 Ιουνίου. Του υποσχέθηκε να αντιδράσει άμεσα στις προτάσεις των δανειστών. Αλλά στις 5 Ιουνίου, στην Αθήνα, χαρακτήριζε τις προτάσεις «παράλογες» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Επίσης, στις 3 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα πλήρωνε τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αλλά στις 4 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για συνολική πληρωμή στο τέλος του μήνα.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

tsipras giounker2

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έγινε έξαλλος με τον κ. Τσίπρα, τον οποίο κάποτε αποκαλούσε «φίλο» του. Την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι ένα ακόμη ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι χάσιμο χρόνου. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ ήταν ένας από τους διαλλακτικούς συνομιλητές και αναζητούσε συμβιβασμό.

Ανγκελα Μέρκελ - Φρανσουά Ολάντ

merkel olant


Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θέλοντας και μη είναι καταδικασμένοι να εμπλακούν προσωπικά στο ελληνικό ζήτημα, τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και αρχικά ζήτησαν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο, τελικά αναγκάστηκαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Στην 1η Ιουνίου λοιπόν, συγκάλεσαν μια σύσκεψη κορυφής στο Βερολίνο με κύριο θέμα συζήτησης την ελληνική κρίση.

«Όποιος θέλει, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αλλά κάθε μέρα μετράει» ήταν η δήλωση της κ. Μέρκελ την Τετάρτη. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να εργαστούμε σκληρά» είχε δηλώσει και στις 8 Ιουνίου, στη συνέντευξη τύπου μετά την σύνοδο των G7 στην Βαυαρία.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε κοινή γραμμή από την αρχή της Άνοιξης. Πιστεύουν ότι η ευρωζώνη πρέπει να διαφυλαχθεί από ένα Grexit του οποίου οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Κριστίν Λαγκάρντ

lagarde


Η διευθύντρια του ΔΝΤ πάλι κρατάει τις αποστάσεις της απέναντι στο ελληνικό ζήτημα. Περισσότερο εμπλεκόμενος μάλιστα είναι ο Πολ Τόμσεν. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ βρισκόταν στη μίνι Σύνοδο της 1ης Ιουνίου, μαζί με τους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, ώστε να δώσει μια πολιτική ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Στα τέλη Μαΐου, σε μια συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung,η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι «ένα Grexit είναι πιθανό» και ότι δεν θα σήμανε «το τέλος του ευρώ», δημιουργώντας έντονη ανησυχία.

Το ΔΝΤ διατηρεί πολύπλοκες σχέσεις με την κυβέρνηση Τσίπρα. Συμφωνούν όμως σε ένα πράγμα: ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

Το ρολόι

roloi

Σημαντικός παίκτης όμως στο ελληνικό ζήτημα είναι και ο χρόνος διότι η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως τα 7,2 δις ευρώ ως το τέλος του Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου πρέπει να πληρώσει 1,6 δις στο ΔΝΤ. Την ίδια ημέρα λήγει και το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα. Μετά από αυτή την ημερομηνία τα 7,2 δις θεωρητικά δεν είναι πλέον διαθέσιμα.

Σχετικές ειδήσεις