ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία - Τσίπρας: Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Συμφωνία - Τσίπρας: Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στις επόμενες 24 ώρες, την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρουη υπογραφή του νέου μνημονίου για την καινούργια δανειακή σύμβαση από τον ESM στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αφήνουν αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Δεν συζητάω κυβέρνηση ειδικού σκοπού» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, ωστόσο είναι ανήσυχος από την τελική στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος ως προς τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Π. Καμμένος φέρεται να προκρίνει τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των βουλευτών του.

Τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Η ανάγκη υλοποίησης της δέσμευσης της κυβέρνησης καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική μετά και τη συνέχιση της χρηματοδοτικής ασφυξίας από την ΕΚΤ που δεν άνοιξε τις κάνουλες ρευστότητας του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, περιμένοντας την ψήφιση των μέτρων.

Τα μέτρα αναμένονταν κανονικά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας από τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ωστόσο όπως φαίνεται θα εισαχθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σήμερα Τρίτη με τη μορφή του κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου, ώστε την Τετάρτη να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστούν.

Την ίδια ώρα πάντως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις πρωτοβουλίες που τυχόν θα αναλάβει για να εμποδίσει την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων, δεδομένης της ηχηρής διαφοροποίησής της από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την υπογραφή της νέας δανειακής συμφωνίας. Η κα Κωνσταντοπούλου στο παρελθόν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «μνημόνιο από την παρούσα Βουλή δεν θα περάσει».

Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του έχει απορρίψει κάθε σκέψη για μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Και μάλιστα παρέπεμψε στην τοποθέτησή του ότι «εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος», με την οποία –όπως εξήγησε- εννοούσε και την απόρριψη κυβέρνησης τεχνοκρατών απ’ αυτή τη Βουλή αλλά και κυβέρνησης που θα αλλοίωνε τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη.

Μάλιστα σε αυτό το σημείο αποκαλύπτουμε ότι όταν –το πρωί του Σαββάτου, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή- έγινε υπαινιγμός για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με συμμετοχή του Ποταμιού, ο πρωθυπουργός ήταν κάθετα αρνητικός.

Βέβαια για μια τέτοια πολιτική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» πιέζουν και κύκλοι της Ε.Ε.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι αυτές οι πιέσεις δεν θα λάβουν τη μορφή τελεσιγράφου και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί μια τέτοια απαίτηση.

Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι αμέσως μόλις τελειώσει η περιπέτεια με τη συμφωνία θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Ένα ανασχηματισμό υπαγορευμένο απ’ τη διαφοροποίηση –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τεσσάρων υπουργών (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος, Χουντής), οι οποίοι σίγουρα θα αντικατασταθούν, αν στο μεταξύ δεν έχουν παραιτηθεί...

Θυμίζουμε ότι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση: Οι Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Οκτώ ψήφισαν «παρών»: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαΐα Κυρίτση και Γιάννης Σταθάς.

Έξι ήταν απόντες: Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Ελένη Αυλωνίτου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Δημητρης Κοδέλας που γνωστοποίησε τις προθέσεις του.

Επίσης, οι παρακάτω βουλευτές, μπορεί να ψήφισαν «ναι», αλλά δικαιολόγησαν την ψήφο τους, καθιστώντας σαφές πως δεν στηρίζουν τη συμφωνία και τα μέτρα:

• Αμμανατίδου Λίτσα
• Δελημήτρος Κωνσταντίνος
• Ζάννας Ζήσης
• Ζερδελής Γιάννης
• Ήσυχος Κώστας
• Ιωαννίδης Ηλίας
• Καματερός Ηλίας
• Κριτσωτάκης Μιχάλης
• Κώτσιας Θωμάς
• Ουζουνίδου Ευγενία
• Πετράκος Θανάσης
• Σαμοΐλης Στέφανος
• Τσανάκα Αλεξάνδρα
• Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Στη λίστα αυτή ήταν και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε ήδη από βουλευτής, ενώ υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η Αριστερή Πλατφόρμα δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα «αφαίμαξης».

Σχετικές ειδήσεις