ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης: Θα απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα αν κερδίσουμε στις εκλογές

Μεϊμαράκης: Θα απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα αν κερδίσουμε στις εκλογές

Στη σημασία της ευρύτατης συνεργασίας όλων των δυνάμεων μετά τις εκλογές, ώστε «να λάβουμε τις πρέπουσες αποφάσεις», εστίασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα κυβερνηθεί, αλλά και να τονίσει ότι «οι πολίτες συγκρίνουν τα έργα Τσίπρα με το "ροζ" συννεφάκι» - Προανήγγειλε άμεση επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων έργων, ενώ δεσμεύτηκε τόσο για την κατάργηση της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όσο και για τηναναθεώρηση του Συντάγματος.

«Απαιτείται ευρύτατη συνεργασία όλων των δυνάμεων, μετά τις εκλογές για να λάβουμε τις πρέπουσες αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στην εκπομπή «ενικός» του Star, συμπληρώνοντας:

«Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο. Είναι λογικό να απευθυνθούμε στο δεύτερο κόμμα αν κερδίσουμε τις εκλογές για να σχηματίσουμε κυβέρνηση, καθώς αυτοί ήταν που κυβερνούσαν το τελευταίο διάστημα. Ήταν πρώτοι και διαπραγματεύτηκαν. Κανείς μας δεν γνωρίζει όσο θα έπρεπε αυτό το πλαίσιο, της διαπραγμάτευσης, ολοκληρωμένο».

Αφού επανέλαβε, δε, πως δεν υπήρχε λόγος να πάμε σε εκλογές, σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας ενώ έλαβε την υποστήριξη 251 βουλευτών για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους, σκεφτόταν να πάει σε εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που ζητούσε τη στήριξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης», ο κ. Μεϊμαράκης αναρωτήθηκε: «Αφού ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως θα είναι πρώτο κόμμα, τότε γιατί κάνουμε εκλογές;» και υπογράμμισε πως οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις διώχνουν τις επενδύσεις και αυξάνουν την ανεργία.

«Κάθε χρόνο και κάθε εξάμηνο εκλογές; Πόσο θα προχωρήσουμε με αυτό;», διερωτήθηκε.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό υπενθύμισε πως από το 2009 μέχρι σήμερα άλλαξαν 7 πρωθυπουργοί, ενώ χαρακτήρισε «άχρηστο» και «διχαστικό» το δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι χάρη αυτού έκλεισαν οι τράπεζες.

«Εγώ από το 2000, από τη συνταγματική αναθεώρηση προσπαθώ να βρω διάταξη να μη διαλύεται η βουλή πριν περάσουν 3 χρόνια. Από το 2009 έχουμε 7 πρωθυπουργούς και με ανασχηματισμούς έχουμε αλλάξει τόσους υπουργούς… Πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα. Έτσι φεύγουν οι επενδύσεις», σημείωσε.

Ο κ. Μεϊμαράκης, δεν παρέλειψε επίσης να αποκαλύψει πως αν η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα θα δημιουργήσει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης (και) με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.

«Τι σημασία έχουν τα πρόσωπα; Σημασία έχει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς. Η χώρα θα κυβερνηθεί. Το θέμα είναι να έχουμε εθνικό σχέδιο που θα αναλάβουν την ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις με όλους τους φορείς να υλοποιήσουν. Αν το πρόβλημα είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ακόμα και αυτό είναι θα μπει στη συζήτηση», υπογράμμισε.

Όπως φυσικά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπραμ για την πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους επτά μήνες, από την εκλογή του κι έπειτα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε έτσι τον πρώην πρωθυπουργό ότι «είχε πει πως θα σκίσει το μνημόνιο, αλλά τελικά έφερε καινούργιο, ενώ κάθε μέρα που περνούσε η οικονομία της χώρας χειροτέρευε».

«Ο Τσίπρας έχει τυφλωθεί από την αλαζονεία; Γιατί επιθυμεί κυβέρνηση είτε με αυτοδυναμία είτε με συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Ζήτημα είναι η ευρύτατη συνεργασία, καθώς τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα, όμως ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Είναι ανακόλουθος και οι πολίτες συγκρίνουν τα έργα Τσίπρα με το "ροζ" συννεφάκι», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως τον χαρακτηρισμό «ψευτράκος», τον είπε «αστειευόμενος».

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους που προβλέπει η συμφωνία, υπογράμμισε: «Τον Νοέμβριο πράγματι μπορεί να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που είχε συμφωνηθεί από το 2012, εφόσον παρατηρούνταν πλεονάσματα. Όμως ο κ. Τσίπρας μας έφερε ελλείμματα».

Και μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να παραδέχτηκε πως στο παρελθόν, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, «έγιναν λάθη», ωστόσο έσπευσε να υπενθυμίσει πως «μάθαμε» από αυτά, ενώ, για τα σχέδια που είχαν παρουσιαστεί στα λεγόμενα «Ζάππεια» είπε ότι ήταν πολιτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εφόσον ήταν το κόμμα του αυτόνομο στην εξουσία, σημειώνοντας πως «σε συνεργασίες νερώνεις το αρχικό σου πρόγραμμα».

Αναφερόμενος, δε, στην... αργκό γλώσσα που του «χρεώνουν», απάντησε: «Εγώ δεν είμαι δήθεν, αυτός είμαι, αν θέλετε και σας κάνω, έχει καλώς, αν όχι και πάλι φίλοι είμαστε. Εγώ δεν είμαι comme il faut, ξέρω ότι κάποιες φορές το παρατράβηξα, όμως δεν κρύφτηκα ποτέ μου και δεν το έπαιξα ποτέ κάτι άλλο από αυτό που είμαι».

Από τα βέλη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος «παρέσυρε τον τέως πρωθυπουργό», ενώ καταλήγοντας δεσμεύτηκε για την κατάργηση της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ τρέφει μίσος σε ό,τι ιδιωτικό».

«Εμείς στο πρώτο τρίμηνο θα καταθέσουμε και αναθεώρηση του Συντάγματος. Μας πουλούν γνώση τα Σκόπια και η Πολωνία; Δεν πάνε τα παιδιά των πλουσίων να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Ίσως τα παιδιά των πλουσίων να σπουδάζουν στην Αμερική», κατέληξε με νόημα ο κ. Μεϊμαράκης, καλώντας τους πολίτες αυτή τη φορά να αποφασίσουν με βάση τα πεπραγμένα της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σχετικές ειδήσεις