ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή Κοτζιά στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή Κοτζιά στα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες των δύο Συμβουλίων της ΕΕ, Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων.

Τη Δευτέρα οι εργασίες του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσουν με συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών επί θεμάτων που άπτονται της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, όπως η προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Ωστόσο υπό τη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, η συζήτηση θα επικεντρωθεί, στη συνέχεια, στη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικότερα μέσω της διακοπής των διεθνών χρηματοδοτικών ροών των τρομοκρατικών οργανώσεων και της εξάρθρωσης των δικτύων παράνομης εμπορίας όπλων, καθώς και μέσω της βέλτιστης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Οι τελευταίες εξέλίξεις στη Λιβύη και το Ιράκ, υπό το πρίσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για την περαιτέρω σταθεροποίηση των χωρών αυτών, θα είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης του Συμβουλίου, ενώ στο περιθώριο του θα παρατεθεί ανεπίσημο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Κοτζιάς, θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη συζήτηση για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη Διεύρυνση και τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα επεξεργαστεί το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και θα συζητήσει τα επόμενα στάδια για την ολοκλήρωση και εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Τέλος, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συζητήσει τη Διαθεσμική Συμφωνία για τη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ, ενώ θα σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», με την παρουσίαση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου για το έτος 2016.

Σχετικές ειδήσεις