ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 6 συν 2 προτάσεις της ΝΔ για το φορολογικό

Οι 6 συν 2 προτάσεις της ΝΔ για το φορολογικό
Αποσπασματική αντιγραφή των θέσεων της για το φορολογικό «βλέπει» η ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική...

Αποσπασματική αντιγραφή των θέσεων της για το φορολογικό «βλέπει» η ΝΔ στην κυβερνητική πολιτική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως η διάθεση της κυβέρνησης να φέρει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και στο ΦΠΑ, αποτελεί δικαίωση των ‘γαλάζιων’ πιέσεων. Στελέχη της παράταξης, δεν σταματούν να επισημαίνουν ωστόσο πως:

• η υιοθέτηση των θέσεων της ΝΔ είναι αποσπασματική και άρα ελάχιστα αποτελεσματική, αφού είναι αδήριτη ανάγκη η συνολική εφαρμογή της δέσμης προτάσεων Σαμαρά.
• η κυβέρνηση, δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί πως οι όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις αποτελούν προτάσεις και ιδέες που γεννήθηκαν στη «Συγγρού»

Τι προτείνει η Συγγρού

Η Νέα Δημοκρατία, ζητά να εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι προτάσεις που έχει καταθέσει αναλυτικά από τον περασμένο Μάιο, στο ζήτημα των φορολογικών, αφού θεωρεί ότι η κυβερνητική πολιτική βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και δημιουργεί μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά.

Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, προτείνει συγκεκριμένα των μείωση των φορολογικών συντελεστών, ζητώντας:

1. Άμεσα, συντελεστή κερδών 15% για όλες τις Εταιρίες (flat rate).
2. Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
3. Φορολογικό συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, με σκοπό σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
4. Μείωση του ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό.
5. Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης «φόρων υπέρ τρίτων».
6. Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.

Επιτελικά στελέχη, διαμηνύουν ακόμη την ανάγκη τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και χαράσσουν αυστηρή «κόκκινη γραμμή» από εδώ και στο εξής:

1. Παράθυρο ενός έτους για τη δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχειών, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας.
2. Όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών».

Συνολική αλλαγή πολιτικής

«Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται για την ορθότητα της κριτικής της και για το ρεαλισμό των θέσεών της», εκτιμούν πάντως οι αναπληρωτές τομεάρχες οικονομίας της παράταξης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, διαπιστώνοντας πως:

• Τα έσοδα καταρρέουν
• Οι δαπάνες διογκώνονται
• Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει
• Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά

Για αυτό, κορυφαία στελέχη, επιμένουν στην ανάγκη παραδοχής του λάθους και στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής, σε μια περίοδο που τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν την αποδοκιμασία των πολιτών στην κυβέρνηση αλλά και διεθνή έντυπα, εξυμνούν τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, με τελευταίο το διθυραμβικό άρθρο της WSJ.