ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ και Ε.Ε. ξαναγράφουν το μνημόνιο με κλειστά σύνορα

ΔΝΤ και Ε.Ε. ξαναγράφουν το μνημόνιο με κλειστά σύνορα

Μετά τον εκβιασμό των κλειστών τραπεζών, έρχεται το κλείσιμο των συνόρων για να περάσουν σκληρότερα μέτρα – Σε «αφασία» ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του παρακολουθούν άπραγοι τις εξελίξεις

Τελικά τα πράγματα έξω δεν πάνε καθόλου καλά.

Παρά την επίπλαστη ψυχραιμία που φαίνεται να επιδεικνύουν τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι υπουργοί του, το «παιχνίδι» είναι χαμένο από τα αποδυτήρια.

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αναζητά «μπακάλικες» λύσεις για να κατευνάσει την οργή των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπόλοιπων κοινωνικών τάξεων, οι δανειστές ξαναγράφουν το 3ο μνημόνιο και μάλιστα με ακόμα σκληρότερους όρους αφού η χωρίς αποτέλεσμα διαπραγματευτική περιδίνηση του κ. Τσίπρα έχει στεγνώσει την ελληνική οικονομία.

Την αυστηροποίηση του ήδη ψηφισθέντως 3ου μνημονίου την ανακοίνωσε ξεκάθαρα ο Πολ Τόμσεν και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει νέο σοκ για την ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τον ελληνικό λαό.

Οι δανειστές αναμένεται να «ξηλώσουν» επι τα χείρω το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου και ο εκβιασμός από την πλευρά τους θα γίνει αυτή τη φορά με κλειστά σύνορα.

Όπως ακριβώς έγινε για να περάσει το τρίτο μνημόνιο. Έκλεισαν οι τράπεζες και πέρασε το μνημόνιο.
Αυτή τη φορά θα κλείσουν τα σύνορα και θα περάσουν όλες οι απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως αναφέρει το Capital.gr στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας και θεσμών έχει πέσει η πρόταση για σταδιακή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" το 2017-19 και για τις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και όχι μόνο για όσες καταβληθούν από 1/1/2016 (ή από τη δημοσίευση του νόμου).

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου, με βάση τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση νέα ποσοστά αναπλήρωσης, θα οδηγούσε σε σταδιακές (συγκεκριμένα, για την επόμενη 3ετία) μειώσεις έως 15% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200-1.400 ευρώ. Η "διέξοδος" της μεγαλύτερης -από την αρχικά προβλεπόμενη- μείωσης κύριων συντάξεων γίνεται ολοένα και πιο "αναγκαία" καθώς διογκώνεται το κύμα αντίστασης ενάντια στο χαράτσι του 20%, όπως δείχνει και η "κατάληψη" της πλατείας Συντάγματος από τους αγρότες των μπλόκων και άλλους διαδηλωτές.

Στόχος μιας τέτοιας παρέμβασης θα ήταν η διασφάλιση της εξοικονόμησης συνταξιοδοτικών δαπανών ύψους 1,9% του ΑΕΠ, ή έως 3,2 δισ. ευρώ (βάσει των προβολών της Κομισιόν) την περίοδο 2015-18.

Οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό, όπως παρουσιάστηκαν από τον Γ. Κατρούγκαλο, η αναδιανομή που γίνεται με... ταξικό χαρακτήρα, οι αδικίες που προκαλεί αλλά και η μετάθεση των βαρών στις σημερινές γενιές εργαζόμενων οι οποίοι όμως θα πάρουν μικρότερες συντάξεις από τις εισφορές που θα δώσουν, δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει τα δημοσιονομικά ζητήματα.

Η δραματική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, η αδυναμία να κλείσει η αξιολόγηση - που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο- οι κοινωνικές αντιδράσεις που οξύνονται, αλλά και τα σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που συνεχώς διαψεύδονται, έχουν προκαλέσει νέο «έμφραγμα» στην οικονομία και την αγορά.

Παρά το γεγονός ότι στο τέλος του 2015 όλοι έκαναν λόγο για επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος και για ένα πλεόνασμα που θα ήταν ικανό να ανοίξει την πόρτα εξόδου από την κρίση, οι πρώτες 40 ημέρες του 2016 έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς και φόβους για νέα δημοσιονομική «εκτροπή».

ΔΝΤ και Ε.Ε. είναι πλέον έτοιμοι να ζητήσουν σφαγή στις συντάξεις και νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια αφού τα λεφτά από το 3ο μνημόνιο δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά.

Δυστυχώς η ταλαιπωρία του ελληνικού λαού δεν έχει λάβει τέλος. Ο κ. Τσίπρας θα μας ταλαιπωρήσει με νέο κύκλο δήθεν διαπραγματεύσεων, όπως έκανε το περασμένο καλοκαίρι για να βάλει τελικώς φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του σε όλα.

Σχετικές ειδήσεις