ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αποτιμά η ΝΔ το ταξίδι του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Πώς αποτιμά η ΝΔ το ταξίδι του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Θετικά αποτιμούν τα στελέχη της Συγγρού τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα -όπως π.χ. στο παράλληλο πρόγραμμα -και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν συναντά δυσκολίες όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το ψηφίσει, εάν αυτό έρθει ως έχει στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές πως δεν θα ακολουθήσει την τακτική των προκατόχων του, υψώνοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε όλα τα μέτωπα, αλλά ότι είναι έτοιμος να στηρίξει πολιτικές, με τις οποίες συμφωνεί, όπως αυτή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, επέμεινε και στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας. Ανέπτυξε τη θέση του ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ότι αφορά την επανεγκατάσταστη των προσφύγων. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν μπορεί ενώ στην Ελλάδα φθάνουν μερικές χιλιάδες ημερησίως, η Ευρώπη να έχει δεχθεί μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες άτομα. Επίσης, πρόβαλε εμφατικά τις ευθύνες της Τουρκίας. Υπήρξε δε, συμφωνία ότι η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και φάνηκε αυτό τις τελευταίες ημέρες που μειώθηκε η ροή προς τα νησιά του Αιγαίου.

Διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε και τις οικονομικές εξελίξεις και είχε συναντήσεις με επιτρόπους μεταξύ των οποίων ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι δύο αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Γίρκι Κατάινεν. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να επιστρέψουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Πάντως δεν μπήκε σε τεχνικές συζητήσεις για τα οικονομικά ζητήματα.

Στο κρίσιμο ερώτημα εάν η κυβέρνηση αντέξει, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, ωστόσο το κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ, ενώ ήδη καταγράφεται ραγδαία αλλαγή του πολιτικού τοπίου με προβάδισμα ΝΔ.

Όσον αφορά την γενικότερη αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η συμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής δραστηριότητας, από κάτω υπάρχει η προσπάθεια για πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, για χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης. Υπάρχει δε, προβληματισμός μεταξύ των εταίρων και για το θέμα του δημόσιου τομέα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τις τηλεοπτικές άδειες.

Σχετικές ειδήσεις