ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Αλέξης Τσίπρας

Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο Αλέξης Τσίπρας

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες συνοδεύεται από πολλά και κρίσιμα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι εξελίξεις που δρομολόγησαν η απίστευτη παλινωδία με τη μετάθεση ή μη του Μανώλη Σφακιανάκη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και η παραίτηση του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, φούντωσαν τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού. Ωστόσο, το Μαξίμου διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, από τη στιγμή που εκκρεμεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η διά της... υποβαθμίσεως αναβάθμιση του Μ. Σφακιανάκη ως βοηθού επιτελάρχη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, με απλή εποπτεία της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέδειξε αφενός την αναδίπλωση της κυβέρνησης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι κρίσεις στην ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Αφετέρου άφησε να διαφανεί η προσπάθεια προστασίας και στήριξης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, μετά και τις χθεσινές ατυχείς δηλώσεις του στη Βουλή, όπου αποκάλεσε τον Μ. Σφακιανάκη «δημοσιοσχεσίτη».

«Στηρίζουμε Τόσκα» έλεγαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε στα Νέα πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα παραίτησής του, καθώς «θα παραιτηθώ μόνο εάν μου το ζητήσει ο Πρωθυπουργός ή εάν έχω συνειδησιακό πρόβλημα».

Όσον αφορά στην παραίτηση του υφυπουργού Μεταφορών και βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη για τις δηλώσεις του ως προς το Αγροτικό, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να μην λάβει περαιτέρω διαστάσεις το θέμα.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση Σγουρίδη, χωρίς ωστόσο να δώσει προεκτάσεις στην απομάκρυνσή του, ούτως ώστε ο υφυπουργός Μεταφορών να αξιοποιηθεί, χωρίς να έχει «καεί», από τον Πάνο Καμμένο σε άλλο ρόλο.

Το κρίσιμο ραντεβού με τους αγρότες

Εν τω μεταξύ, «κλείδωσε» για την ερχόμενη Δευτέρα (22/02/2016) η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, με τους τελευταίους να παραμένουν από τα μπλόκα την απάντηση του Αλ. Τσίπρα απέναντι στις προτάσεις που είχαν αποστείλει από την αρχή της εβδομάδας στο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, «έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν τους εκπροσώπους τους», τονίζοντας: «για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός να προβεί σε συγκεκριμένες διορθωτικές δηλώσεις, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, επιδιώκοντας ένα τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.

Και στο βάθος το Ασφαλιστικό

Σε κάθε περίπτωση, η «μητέρα των μαχών» θα είναι σίγουρα η ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όποτε κι αν αυτό έρθει εν τέλει προς συζήτηση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση δείχνει να ανησυχεί από το μέγεθος των αντιδράσεων που εγείρει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραβλέψει και τις ασφυκτικές πιέσεις των Θεσμών, που ζητούν επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις