ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Στην επόμενη Σύνοδο η τελική συμφωνία

Προσφυγικό: Στην επόμενη Σύνοδο η τελική συμφωνία

Χωρίς να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό ολοκληρώθηκε μετά από 16 ώρες η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Μισή συμφωνία στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό - Τούρκικο παζάρι έως τις 17 Μαρτίου - Παραμένει κλειστός ο βαλκανικός διάδρομος - Για θετικά συμπεράσματα μίλησαν οι ηγέτες - Τσίπρας: Απομονώθηκαν όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα

Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαρτίου.

Επί της ουσίας, η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με μια «μισή» συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Μάλιστα, η Σύνοδος έφθασε αρκετές φορές στα πρόθυρα του «ναυαγίου» και ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ωστόσο, «νικητής» της Συνόδου αναδείχθηκε η Τουρκία που κατάφερε να «εκπλήξει» του Ευρωπαίους με τις προτάσεις της, αλλά παράλληλα και τις οικονομικές απαιτήσεις.

Τη συνάντηση των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ακολούθησε συνέντευξη τύπου από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος αναφέρθηκε στα έξι σημεία στα οποία επήλθε συμφωνία με την Τουρκία:

-Επιστροφή των παρατύπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία με έξοδα της ΕΕ.

-Επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ για κάθε Σύρο πρόσφυγα που η Τουρκία θα δέχεται πίσω.

-Επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες με οδικό χάρτη το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016.

-Επιτάχυνση της καταβολής των πρώτων 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία μέχρι τα τέλη Μαρτίου και η απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση στην Άγκυρα.

-«Άνοιγμα» της συζήτησης για επιπλέον κεφάλαια που αφορούν στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

-Συνεργασία με την Τουρκία για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης εντός Συρίας ώστε ο τοπικός πληθυσμός να ζει σε ασφαλέστερες περιοχές.

Από την πλευρά της η Αθήνα αξιολογεί θετικά το τελικό κείμενο, για πέντε λόγους που είναι:

1. Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, «προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα».

2. Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

3. Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.

4. Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας πρός την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

Αλέξης Τσίπρας: Εκτέθηκαν όσοι δεν σέβονται τις αποφάσεις - Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Σμύρνη

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης, τόνισε πως οι στόχοι που είχαν τεθεί με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους υλοποιήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, είπε επίσης πως έγινε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης.

«Στην προηγούμενη Σύνοδο είχαμε συζητήσεις για το Plan Β, πως με μονομερείς κινήσεις κάποιοι θα προσπαθούσαν να κλείσουν τη βαλκανική οδό εγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις ροές από την Τουρκία. Σήμερα συζητήσαμε για το Plan A, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως: «Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αλλά έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασιστούν σήμερα καθώς δεν μπορούσαν να αποφανθούν τα κράτη – μέλη και ίσως μερικά από τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά και έπρεπε να συζητηθούν. Η συζήτηση μπήκε σε ουσιαστική βάση όμως. Το θέμα είναι να σε συνεργασία με την Τουρκία να σταματήσει το δράμα των προσφύγων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Σμύρνη, όπου θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία.

«Η συνεργασία αυτή μπορεί να ανοίξει δρόμους για αντιμετώπιση των διακινητών. Η σύνοδος επειδή μετατοπίστηκε η συζήτηση, ανέδειξε τον διχασμό στην ΕΕ, τον διχασμό ανάμεσα στις δυνάμεις που δεν σέβονται τις αξίες και τον σεβασμό στους κανόνες, και θεωρούν ότι ό,τι δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων» τόνισε και στη συνέχεια άσκησε κριτική κατά των χωρών του Βίσενγκραντ για τον βαλκανικό διάδρομο:

«Και επειδή υπήρξε ουσιαστική συζήτηση, αυτές οι χώρες εκτέθηκαν. Σε αυτή τη σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αλλά απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονωθεί η Ελλάδα. Η επόμενη Σύνοδος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί αυτή η αντιπαράθεση μαίνεται, αλλά σήμερα έγινε ένα ουσιαστικό βήμα. Η μόνη λύση για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά είναι να σεβαστούμε ο καθένας τις ανάγκες του αλλουνού και να μην κοιτάει ο καθένας τα προβλήματά του».

«Σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις, έχουμε πετύχει τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων που συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο αρχηγών. Θα λάβουμε πλήρη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη, πετύχαμε αναφορά στη μετεγκατάσταση, επικαιροποίηση για fast – track επανεισδοχή με την Τουρκία που θα επιβεβαιωθεί αύριο» είπε αναφερόμενος στις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα.

Άνγκελα Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου», σημείωσε μετά το τέλος του Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναμένεται να συμβάλει στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» την πρόταση για επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και την επανεγκατάσταση ισάριθμων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε, κάτι τέτοιο θα έσπαγε το «φαύλο κύκλο» των ριψοκίνδυνων ταξιδιών στο Αιγαίο, καθώς θα δημιουργούσε κίνητρα για νόμιμη μετανάστευση.

Τέλος, τόνισε πως η συμφωνία επανεισδοχής θα εφαρμοστεί μόλις υπάρξει τελική συμφωνία στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Μαρτίου, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους.

Φρανσουά Ολάντ: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων

«Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί διότι πρέπει να γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 368 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, είπε επίσης ο κ. Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη διακίνηση των προσφύγων και δεν μπορούν να στοιβάζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μια λύση ανθρώπινη και ελεγχόμενη θα είναι να σταματήσουν να διέρχονται οι πρόσφυγες από το Αιγαίο. Άρα το κλειδί είναι στην Τουρκία, ανέφερε.

Ο Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό και να επισπεύσουν τη χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αιφνιδίασε τους πάντες στη Σύνοδο όταν με το... καλημέρα προέβαλε «τρελές» απαιτήσεις για να κάνει το αυτονόητο: Να ελέγξει τα σύνορά της και να βάλει φρένο στους διακινητές.

Βέτο από την Ουγγαρία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αποστολή του Newsbomb.gr στη Σμύρνη: Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου

Η απεσταλμένη του Newsbomb.gr στη Σμύρνη, Μαρία Γιαχνάκη μεταδίδει: Περιμένουν στην Σμύρνη τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος, όμως, καθυστέρησε κατά τρεις ώρες το πρόγραμμά του εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών του και της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (07/03/2016) στις Βρυξέλλες.

Αποστολή στη Σμύρνη: Μαρία Γιαχνάκη

Η συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα γινόταν το πρωί της Τρίτης (08/03/2016) στις δέκα το πρωί. Για τις 14:30 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου όπου θα ανακοίνωναν και τα αποτελέσματα της ιστορικής αυτής συνάντησης για το προσφυγικό.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα απηύθυνε χαιρετισμό στο Ελληνοτουρκικό Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη στη Σμύρνη και αργά το απόγευμα θα επισκεπτόταν το πανεπιστήμιο της Σμύρνης για να ανακηρυχτεί επίσημος διδάκτορας .

Όμως, προς στιγμήν, το πρόγραμμα πήγε τουλάχιστον τρεις ώρες πίσω.

Είναι γεγονός ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των κλειστών συνόρων στην συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από την δυναμική παρουσία των απαιτήσεων της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου , ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει να αντιμετωπίσει σήμερα έναν Τούρκο Πρωθυπουργό αμετακίνητο στις απόψεις του δίνοντας κάθε φορά υποσχέσεις που συνοδεύονται από πολλά θέλω ως αντάλλαγμα.

Πάντως, την ώρα που η συνάντηση Τσίπρα - Νταβούντογλου θεωρείται ιστορική και πολλοί αναμένουν διακαώς ένα αποτέλεσμα, οι πρόσφυγες συνεχίζουν τη διαδρομή τους από την Τουρκία προς τα Ελληνικά νησιά με τους Τούρκους εμπόρους να πληθαίνουν τα παζάρια και την συνεργασία τους με την ακτοφυλακή.

Πάντως, η συνοδεία της αντιπροσωπείας του υπουργικού συμβουλίου η οποία αποτελείται από: Ν. Κοτζιά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη, Θ. Δρίτσα, Ε. Κουντουρά, Ι. Αμανατίδη, Δ. Μάρδα, έφτασε στη Σμύρνη για να πάρει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των σχέσεων Αθήνας - Άγκυρας μετά και από τα αιτήματα που έθεσε χθες στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός;

Θα δείξει σήμερα στην Σμύρνη.

Το αγκάθι της συνάντησης δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και το αίτημα της Άγκυρας να ανοίξει νέα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που οι διαφωνίες για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια για την Τουρκία είναι πολεμική πρόκληση.

Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στις «καυτές» περιοχές της Σμύρνης: Τσεσμέ – Μπασμανέ – Αϊβαζίκ, οι ροές των προσφύγων με την βοήθεια των Τούρκων εμπόρων συνεχίζονται και καραβάνια προορίζονται κανονικά για τις ακτές των ελληνικών νησιών.

Άλλωστε, στο κέντρο της Σμύρνης - λίγα μέτρα από τα σημεία των ιστορικών συναντήσεων - πραγματοποιούνται παζάρια με Τούρκους εμπόρους που ρυθμίζουν τηλεφωνικά με τους συνεργάτες τους στα παράλια, τις αναχωρήσεις των προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις