ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αλογοσκούφης: Απομακρυνόμαστε από τις αγορές

Γ. Αλογοσκούφης: Απομακρυνόμαστε από τις αγορές
Καταρχάς θετική, χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωζώνης, ο πρώην Υπουργός των Οικονομικών της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης...

Καταρχάς θετική, χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωζώνης, ο πρώην Υπουργός των Οικονομικών της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μιλώντας στο ρ/φ Real, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ελληνικής οικονομίας εκτίμησε ότι πιθανώς θα υπάρξει νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης λόγω της εμπλοκής στο δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο αυτό, όπως είπε, δεν θα έχει άμεσα επιπτώσεις.

Σημείωσε μάλιστα πως όσο διαρκούν οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, όσο κούρεμα και αν γίνει, το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. «Κερδίσαμε μία σημαντική πίστωση χρόνου, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε αλλάζοντας το μείγμα της οικονομικής πολιτικής», είπε..

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι θα συνεχίσει να μας στηρίζει ο μηχανισμός στήριξης, ωστόσο όπως είπε, είναι αρνητικό το ότι οι γερμανική πλευρά επέμεινε και πέτυχε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, κάτι που όπως ανέφερε, «μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τις αγορές».

Ο πρώην γαλάζιος υπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ενεργοποίηση της κυβέρνησης για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και εμπέδωση της αξιοπιστίας του φορολογικού συστήματος, καθώς όπως είπε, «αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, πολύ δύσκολα θα σταθεροποιηθεί το χρέος». Πρόσθεσε μάλιστα πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναπροσαρμογές, «για να βγούμε από την τρύπα στην οποία πέσαμε μόνοι μας.»

«Το θέμα μας είναι μέσα στη χώρα. Κερδίσαμε μία πίστωση χρόνου σημαντική, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε αλλάζοντας τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. Υπάρχουν μεγάλα λάθη στην πολιτική που ακολουθούμε. Σπαταλούμε πολιτικό χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε δευτερεύοντα θέματα και δεν επικεντρωνόμαστε στα κρίσιμα: το πώς θα περιοριστεί η σπατάλη στο δημόσιο και το πως θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη φορολογική πολιτική ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα», κατέληξε.