ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Απαιτείται «μεγάλη πρόοδος» για έκτακτο Eurogroup

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Απαιτείται «μεγάλη πρόοδος» για έκτακτο Eurogroup

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μόνο αν υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις στην Αθήνα θα μπορούσε να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα. «Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό», τόνισε, προσθέτοντας πως το καλύτερο σενάριο είναι να έρθουμε κοντά σε βασικά σημεία της αξιολόγησης.

Η πηγή υποστήριξε ότι η πρόταση για το ασφαλιστικό της ελληνικής πλευράς «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των Θεσμών. Κατά τον ίδιο αναφορικά με το θέμα των «προληπτικών μέτρων» η συζήτηση αφορά την νομοθέτησή εκ των προτέρων, αλλά όχι την εφαρμογή.

Όπως είπε η σειρά με την οποία θα πρέπει να προχωρήσουν τα θέματα έχει ως εξής: συμφωνία στο πακέτο, τα μέτρα, το θέμα των «προληπτικών μέτρων» και μετά τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές αναφορικά με το θέμα του χρέους μεταξύ των Θεσμών και χωρών της ευρωζώνης.

Κατά τον ίδιο είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση με βάση ένα περιορισμένο σετ μεταρρυθμίσεων και αγνοώντας το ΔΝΤ και το θέμα του χρέους.

Θολό τοπίο στη διαπραγμάτευση

Μια από τις βασικές διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις αφορά τα δημοσιονομικά: η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζουν να ερίζουν για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, με το ΔΝΤ να χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις της ΕΕ.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση και οι πιστωτές συμφώνησαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24% από το 23%, στο πλαίσιο μιας σειράς φορολογικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ.

Τα μέρη συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί ή όχι στα περίπου 8.000 από τα 9.545 ευρώ, όπως απαιτούν οι πιστωτές. Η ελληνική κυβέρνηση αντιπρότεινε μια μείωση στα περίπου 9.000 ευρώ.

Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα, όπως η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, από το οποίο η Αθήνα ελπίζει να εξοικονομήσει άλλο 1% του ΑΕΠ.

Οι συνομιλίες περιπλέκονται εξάλλου από την ανάγκη εξεύρεσης μιας διευθέτησης για το πότε και το πώς θα μπορούσε να ελαφρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Το ΔΝΤ πιέζει να υπάρξει συμβιβασμός για αυτό πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, και κυρίως η Γερμανία, αξιώνουν να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και κατόπιν να αρχίσουν συνομιλίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις