ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στον κόσμο

Σκουρλέτης: Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στον κόσμο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, και η ομόλογός του Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμεζούνκα Πέτκοβα, συναντήθηκαν σήμερα, 16 Μαϊου 2016, στην Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της αυριανής τελετής εγκαινίων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP

Οι δύο υπουργοί, πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους, συνομίλησαν για τις προοπτικές που διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κοινή ήταν η πεποίθηση, ότι σε συνδυασμό με τον TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που προορίζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και η παράλληλη ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μπορούν να ωφελήσουν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους σε συνάντηση εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή διερευνούν την συμμετοχή τους στο έργο κατασκευής και λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

«Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι άμεσες επιπτώσεις αυτού του έργου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές. Περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του. Ταυτόχρονα σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα. Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό τον IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων, σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική η οποία ανοίγει νέους δρόμους, κτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα τα οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνουν πέρα από τον TAP που αύριο τον εγκαινιάζουμε ούτως ή άλλως».

Σε ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν την βιωσιμότητα του και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιριών που θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Τόνισε πως «η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο πρέπει και θα ολοκληρωθεί». Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το 2020.

Ο κ. Σκουρλέτης και η ομόλογός του της Βουλγαρίας είχαν κοινή συνάντηση με ενδιαφερόμενες εταιρίες για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.

Σχετικές ειδήσεις