ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζουν δημοψήφισμα με φόντο την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ετοιμάζουν δημοψήφισμα με φόντο την αναθεώρηση του Συντάγματος

Με κόλπα και επικοινωνιακά τρικ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. προσπαθεί για άλλη μία φορά να «υφαρπάξει» την ψήφο των Ελλήνων και να αποσβέσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που το τελευταίο διάστημα ξεχειλίζει.Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε σήμερα, Τρίτη (07/06/2016) το ενδεχόμενο να διενεργηθεί δημοψήφισμα σε ό,τι αφορά τηναναθεώρηση του Συντάγματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φοβούμενη πως θα χάσει την εξουσία, επιδιώκει δήθεν αιφνιδιασμούς

Μιλάμε για μια κυβέρνηση ταχυδακτυλουργών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείσα, αν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση να τεθούν σε δημοψήφισμα, ώστε να μπει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα ή ακόμη και του εκλογικού νόμου, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».

Η δήλωση αυτή της κυρίας Γεροβασίλη περί δημοψηφίσματος, μόνο τυχαία δεν είναι.

Σε αυτό το timing, οπότε καταγράφεται και επισήμως η δημοσκοπική «κατρακύλα» της κυβέρνησης, με ανοικτά τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, περί πρόωρων εκλογών και περί σχηματισμού Οικουμενικής, η κυβέρνηση «σερβίρει» στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας ένα νέο δημοψήφισμα με πρόσχημα τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει την εκλογική του δεξαμενή και να επιχειρήσει έμμεση ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Όποιο κι αν θα είναι εν τέλει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, όποια κι αν είναι η απάντηση του ελληνικού λαού, ο κ. Τσίπρας – για άλλη μία φορά – θα ισχυριστεί ότι έχει νωπή την λαϊκή εντολή, για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα επιβολής και ολοκλήρωσης τςη μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί.

Μιλάμε για πρωτοφανή επικοινωνιακή φιέστα προκειμένου να επιτευχθεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Και η κυβέρνηση λέει τα δικά της...

Κατα τα λοιπά, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση (briefing) των πολιτικών συντακτών, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

«Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία», σημείωσε.

Όπως είπε, εξάλλου, η κ. Γεροβασίλη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταθέσει σε δημόσιο διάλογο της προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα.

«Η πρόσκληση στο διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες», ανέφερε η ίδια και υπογράμμισε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει σε έκταση και βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα».

«Αλλαγές», όπως είπε, «που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής».

Για το αν θα περιληφθεί στην πρόταση της κυβέρνησης απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε ποιες θα είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η πρόταση μας θα κατατεθεί σε διάλογο και πρόθεση μας είναι ο διάλογος αυτός να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο», είπε και θύμισε ότι θα ανοίξει η συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και θα κλείσει στην επόμενη. «Ο χρόνος είναι συνεπώς μπροστά μας για να συζητηθούν όλα αυτά», προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σύγκλιση Συμβουλίου Αρχηγών, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος να ανοίξει και προς τα πολιτικά κόμματα και προς την κοινωνία, και φορείς και πολίτες.

«Βεβαίως απαιτείται ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος θα γίνει διότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.

Τέλος, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση «ξανασυζητάει το θέμα του ανασχηματισμού τις τελευταίες ημέρες», η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Σχετικές ειδήσεις