ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για την Αγιά Σοφιά

Σάλος μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για την Αγιά Σοφιά

Υποστήριξε ότι «δεν είναι τραγικό να διαβάζεται το κοράνι» στο Ιερό Σύμβολο της Ορθοδοξίας – Προσπάθησε να τα... μαζέψει μετά την κατακραυγή

Το Newsbomb.gr έχει επισημάνει πολλές φορές τα πολύ αργά αντανακλαστικά του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι «γείτονες» προκαλούν συνεχώς τη χώρα μας και δεν βρίσκεται κανείς, μα κανείς, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ώστε να μην αμφισβητεί κανείς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Οι Σκοπιανοί σηκώνουν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, οι Αλβανοί δηλώνουν πως τα σύνορά τους είναι στην... Πρέβεζα και οι Τούρκοι σουλατσάρουν στο Αιγαίο και μετατρέπουν το Ιερό Σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά σε τζαμί!

Το υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο η σημερινή ηγεσία, αλλά και προηγούμενες, επιχειρεί πάντα να υποβαθμίσει τα γεγονότα και συνήθως λέει πως οι προκλήσεις οφείλονται σε εθνικιστές, φανατικούς ισλαμιστές και... γραφικούς και ανιστόρητους.

To φοβικό σύνδρομο έναντι των ξένων, η αναζήτηση της εύνοιάς τους, ο τρόμος μην “σπάσουμε αυγά” με τους εταίρους, η ανησυχία μη τυχόν και μπουν στον “πάγο” οι σχέσεις μας με τις ξένες δυνάμεις, το δέος του διαβόητου πολιτικού κόστους και το έλλειμμα γνώσης και κυρίως μνήμης, καθιστούν την εξωτερική πολιτική το τελευταίο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Έκανα την Αγιά Σοφιά τζαμί και ο Ξυδάκης το βλέπει... φυσιολογικό!

Τελικά είναι ανιστόρητοι, αδιάφοροι ή εθνικά επικίνδυνοι; Ή μήπως και τα τρία;

Η τουρκική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποίησαν την εξαγγελία τους, πως θα μετατρέψουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί για όλη την διάρκεια του Ραμαζανιού, από τις 6 Ιουνίου έως και τις 5 Ιουλίου. Εκεί θα διαβάζονται, επί καθημερινής βάσης, στίχοι από το Κοράνι και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την τουρκική τηλεόραση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε επίσημη ανακοίνωσή του, καταδίκασε το απόγευμα της Δευτέρας ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

«Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών... Πρόκειται για εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση.

Ποια ήταν όμως η άποψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κ. Νίκου Ξυδάκη; Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας όταν ακούσαμε τον υπουργό Εξωτερικών να λέει πως «δεν είναι κάτι τραγικό η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία».

«Το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία δεν είναι κάτι το τραγικό, ούτε έλλειψη σεβασμού. Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, ο ίδιος προσπάθησε να ανασκευάσει σημειώνοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι οικουμενικό μνημείο και είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί. Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «η συζήτηση για την επαπειλούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πρέπει να τεθεί, όχι με τους όρους της νεο-οθωμανικής ρητορικής, αλλά με όρους σεβασμού και προστασίας ενός κορυφαίου μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς», κάνοντας επίσης λόγο για ορατές πολιτικές επιδιώξεις της διακυβέρνησης Ερντογάν. «Μία παντοκρατορία του κόμματος AKP, η οποία όλο και συχνότερα φοράει το θρησκευτικό ένδυμα του ισλαμισμού, επιχειρώντας τον μετασχηματισμό του κοσμικού κεμαλικού κράτους σε ένα νεοϊσλαμικό κράτος με αξιώσεις ηγεμονίας στον ισλαμικό κόσμο», διευκρίνισε.

Σχετικές ειδήσεις