ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Ο Τσίπρας κάνει πρόβες για την επόμενη κυβέρνηση

Εκλογικός νόμος: Ο Τσίπρας κάνει πρόβες για την επόμενη κυβέρνηση

Το τελευταίο του χαρτί, την αλλαγή του εκλογικού νόμου πάση θυσία, φαίνεται έτοιμος να παίξει οΑλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησής του οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, σε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ – ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ «200» ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, γίνεται μια προσπάθεια από τον ίδιο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υπολοίπων κομμάτων όχι μόνο αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και την προθυμία τους για μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας που θα μπορούσε να προκύψει μετά τις ερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Ειδικότερα, τα κύρια σημεία, στα οποία θα περιστραφεί στο προσεχές διάστημα η συζήτηση, μέχρις ότου η κυβέρνηση παρουσιάσει ολοκληρωμένη την πρότασή της, είναι τα εξής:

α. η διατήρηση ή μη του ορίου στο 3%, για να μπορεί ένα κόμμα να μπαίνει στη Βουλή

β. το πώς θα δίδεται στο εξής το μπόνους των εδρών

γ. η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών της χώρας

δ. το δικαίωμα ψήφου στα 17 και

ε. η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού

Οι πέντε αυτοί άξονες ανοίγουν, όπως είναι φυσικό, ένα ευρύ πεδίο συζητήσεων, με την κυβέρνηση να ελπίζει πως θα εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 200 ψήφων, ήτοι τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών που απαιτούνται, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό μοιάζει να απομακρύνεται οριστικά από το τραπέζι, αφού ήδη τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πλευράς ΝΔ όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το ΚΚΕ δεν δείχνουν να συμφωνούν με τις προτάσεις του πρωθυπουργού.

Από τη μια πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως η χρονική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι λανθασμένη και πως θα πρέπει να μετατεθεί χρονικά και να συμπίπτει με τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εξάλλου στη Συγγρού, η ΝΔ επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των εδρών, θέση η οποία, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν είναι συμβατή με τη διάθεση για συνταγματική αναθεώρηση με ευρεία πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, και ο γ.γ. του ΚΚΕ ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα πως το κόμμα θα στήριζε μόνο την άδολη και απλή αναλογική, ενώ έκρινε πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε πρωτίστως να ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών και δευτερευόντως με την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας.

Επιφυλάξεις, αλλά όχι άρνηση, ήταν η θέση της Φώφης Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ, η οποία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα πιο ουσιαστικές προτάσεις.

Βεβαίως, πολλά θα κριθούν και από τις σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Λεβέντη και Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από τις εσωκομματικές ζυμώσεις στην Κουμουνδούρου, αφού υπάρχει ακόμη και τώρα η ζωηρή διαφωνία των «53» αναφορικά με την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου.

Και μπορεί οι κυβερνητικές πηγές να διέρρεαν χθες, Πέμπτη (23/06/2016), ότι ο κ. Τσίπρας αισιοδοξεί πως θα βρει στηρίγματα στις αλλαγές που επιδιώκει, εντούτοις τίποτε δεν είναι τόσο εύκολο, ιδίως από τη στιγμή που τόσο τα κόμματα όσο και η ίδια η κοινωνία στέκουν απέναντι από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξαιτίας των αιματηρών πολιτικών που έχουν επιβάλει διά των Μνημονίων.

Ωστόσο, η εμμονή του κ. Τσίπρα για συναίνεση φέρνει στην επιφάνεια κι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο: η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξαναφέρει την «πολιτική μπάλα» στα πόδια της.

Οι προσεχείς ημέρες αναμένονται με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και το «παζάρι» για τον εκλογικό νόμο θα είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Το παζάρι αυτό είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βολιδοσκοπήσει ο Τσίπρας τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και λιγότερο του ΚΚΕ για μια νεαρού τύπου πολυκομματική διακυβέρνηση.

Με «τυράκι» τον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας τους μαζεύει όλους στο τραπέζι.

Λέτε να μην πείσει κανέναν;

Δύσκολο.

Όλο και κάποιος / κάποιοι θα τσιμπήσουν....

Σχετικές ειδήσεις