ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Δεν συζητάμε με το ΔΝΤ για τον κατώτατο μισθό

Κατρούγκαλος: Δεν συζητάμε με το ΔΝΤ για τον κατώτατο μισθό

Μετά τις «βόμβες» ΔΝΤ για τα εργασιακά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζει ότι το θέμα του κατώτατου μισθού δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας έρχονται μετά από τη δημοσιοποίηση της ειδικής Έκθεσης του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης. Σε αυτή μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στον κατώτατο μισθό αλλά και στον ειδικό χαμηλότερο μισθό για τους νέους, με την επισήμανση ότι πρέπει να διατηρηθεί λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας σε αυτές τις ηλικίες.

«Δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων με το ΔΝΤ ο κατώτατος μισθός. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μισθός να μην αποφασίζεται από το κράτος, αλλά από τους εργαζόμενους με τους εργοδότες», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο «Ε.
Ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ «ήταν κακό πράγμα», σημειώνοντας «δεν είχαμε τρόπο να το διατηρήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώθηκε εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια που μειώθηκαν έντεκα φορές. Πετύχαμε να σώσουμε το 80% των επικουρικών συντάξεων ενώ μόνο το 20% των επικουρικών μειώθηκε».

Ακόμη, ανέφερε ότι όλες οι συντάξεις θα επαναϋπολογιστούν από το 2002 και μετά και κανείς δεν θα δει μείωση στη σύνταξή του μετά τον επαναϋπολογισμό.

Τέλος, για τις συντάξεις χηρείας ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «οι παλιές συντάξεις δεν θίγονται. Για τις νέες συντάξεις χηρείας όσοι έχουν ανήλικα παιδιά θα τις λαμβάνουν, ενώ όσες γυναίκες είναι μικρότερες των 52 ετών με ενήλικα παιδιά θα λαμβάνουν τη σύνταξη για 3 χρόνια και μετά αναγκαστικά θα βγαίνουν στον τομέα εργασίας».

Σχετικές ειδήσεις