ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα φιλίας από Λαμπρινίδη στην Τουρκία

Μήνυμα φιλίας από Λαμπρινίδη στην Τουρκία
Προανήγγειλε τη σύνοδο του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας το φθινόπωρο...

«Ήρθα εδώ, πρωτίστως, για να πέμψω, για άλλη μία φορά, ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του λαού της Τουρκίας. Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το μέλλον και γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι και θα πρέπει να εργαζόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, σε κλίμα συγκίνησης, κατά την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της ελληνικής διπλωματίας στην Ιμβρο, με αφορμή τις εκδηλώσεις τιμής που αποδόθηκαν στον Ιμβριο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε», είπε ο κ. Λαμπρινίδης, χαιρετίζοντας τον Πατριάρχη. Για να προσθέσει, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα» προαναγγέλλοντας τη σύνοδο του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας το Φθινόπωρο.

«Σε αυτό έχει συμβάλλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας κατά την επόμενη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο θα συνέλθει το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των σχέσεων, μίλησε για τη συνεπή στήριξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας με έμφαση: «Το μέλλον σας ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας» .

Ζήτησε επίσης από τους ομογενειακούς φορείς και τις τοπικές αρχές «να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και στην επίλυση των προβλημάτων σας», τα οποία «έχουν καταγραφεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα», προκειμένου «όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί» .

Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε τη χαρά του για «τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό», στην οποία βελτίωση, όπως είπε, «έρχεστε να συμβάλετε και να την επαυξήσετε ως νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και σ’ αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια, ευχόμεθα, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ίμβριοι και Τενέδιοι, πλήρη επιτυχία» .

«Και θα υπάρξει επιτυχία», είπε καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «διότι η επιθυμία για ειρήνη και δημιουργική συνεργασία και καλή γειτονία είναι κοινή, τη μοιράζονται και την εκφράζουν Τουρκία και Ελλάδα μαζί. Το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να γίνει, όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα και με σταθερές σεβαστές εκατέρωθεν, θάλασσα που θα ενώνει τους δύο λαούς - και τα καράβια που θα διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου να μεταφέρουν όχι εργαλεία πολέμου και καταστροφής, αλλά μηνύματα αγάπης και ειρήνης» .