ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα Θρησκευτικά

Φως στο τούνελ της σοβαρότατης κρίσης που είχε ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, με αφορμή τις ανιστόρητες επιθέσεις του υπουργού Παιδείας κατά της Ιεραρχίας αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, έδωσε η χθεσινοβραδινή δίωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή μητροπολιτών και υπουργικών στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ιερώνυμος: «Ήρθησαν οι όποιες παρεξηγήσεις στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Ξεκινάει νέος διάλογος από μηδενική βάση» - Τα «μάζεψε» ο Φίλης – Πώς ερμηνεύεται η υποχώρηση του Μαξίμου

Επί της ουσίας, καταγράφηκε η φανερή υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις αξιώσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, η οποία, διά του Προκαθημένου της, είχε ζητήσει κατεπείγουσα απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, οι δύο πλευρές ομονόησαν στο γεγονός ότι οι τόνοι της αντιπαράθεσης πρέπει να πέσουν και μάλιστα γρήγορα, για το καλό της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «χρυσή τομή» αποκρυσταλλώθηκε στην ακόλουθη φράση: «Τα προγράμματα σπουδών ναι μεν παραμένουν σε ισχύ, αλλά ο διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών θα γίνει από μηδενική βάση».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το στίγμα του κλίματος που επικράτηση κατά τη σύσκεψη αλλά και του τι θα γίνει από εδώ και στο εξής : «Ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις στις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Ξεκινάει ένας αγώνας διαλόγου για το πρόγραμμα σπουδών».

Ειδικότερα δε για τα Θρησκευτικά είπε: «θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα, έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία».

Η «παράκαμψη» του Φίλη και η αναδίπλωση του υπουργού

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, αλλά και η παράκαμψη των απαράδεκτων θέσεων του υπουργού Παιδείας, αποτυπώνονται στη χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Νίκος Φίλης κατά την έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο: «Δεν έχουμε δογματική αντίληψη. Θέλουμε τον διάλογο πάρα πολύ και εφ’ όλης της ύλης με την Εκκλησία».

Ουσιαστικά, ο υπουργός υποχρεώθηκε σε άμεση και άτακτη αναδίπλωση επί των όσων είχε δηλώσει το τελευταίο διάστημα, εγείροντας σοβαρές αντιδράσεις και οδηγώντας τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους σε αδιέξοδο.

Τι λέει το Μαξίμου για τη συνάντηση

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις».

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί», επισημάνθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν πέραν του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, οι μητροπολίτες Σπάρτης, Φθιώτιδος και Μεσογαίας, ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Παπαγεωργίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνεχίζει τις εργασίες της σήμερα, Πέμπτη (06/10/2016), για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.

Εδώ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο αναφορικά με την εν γένει αντίδραση της Ιεραρχίας. Ωστόσο, παρά τις σκληρές τοποθετήσεις που ενδέχεται να ακουστούν, η πλευρά Ιερώνυμου είναι της άποψης ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει πως η Ελλαδική Εκκλησία θα επαναπαυθεί.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης

Όπως ήταν φυσικό, το κλίμα πριν την έλευση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν εξαιρετικά βαρύ και τεταμένο.

Είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, να υπάρξει απευθείας συνάντηση του κ. Ιερωνύμου με τον κ. Τσίπρα, ώστε να εκτεθούν οι απόψεις και η σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, διά της οποίας του εξέφραζε την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Σφοδρή κριτική κατά του Φίλη από τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής

Το στίγμα των κινήσεων του Αρχιεπισκόπου είχε αποκαλύψει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (05/10/2016) ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Με τις δηλώσεις του ο κ. Φίλης ύβρισε και συκοφάντησε την Εκκλησία. Ποιος αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή. Ποιος αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τον διάλογο;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης.

Και πρόσθεσε: «Ο Αρχιεπίσκοπος διεμήνυσε στον κ. Φίλη ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί του, διότι στη διαδικασία αυτή, υπήρξαν πάρα πολλά ψεύδη. Και υπήρξαν ύβρεις και υπήρξαν και συκοφαντίες».

Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου χαρακτήρισε ως «μεγάλο ψεύδος» το γεγονός ότι υπήρξε πραγματικός διάλογος για το μάθημα των Θρησκευτικών. «Διάλογος τέτοιος ουδέποτε διεξήχθη», είπε και τόνισε ότι στο δείπνο που είχε παραθέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Μακαριότατο την 1η Σεπτεμβρίου παρουσία Φίλη, «ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κονιδάρης έκανε λόγο για «αντικληρικανιστές που μεταφέρουν στην Ελλάδα ό,τι “πιθηκιστικά” μοντέλα επικρατούν σε άλλες χώρες» και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Εκκλησία ποτέ δεν έχωσε τη μύτη της στα θέματα της Πολιτείας και αυτό που ζητά από την πολιτεία είναι ο σεβασμός του Συντάγματος».

Ο ίδιος, εξάλλου, είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του σε δημοψήφισμα».

Ερωτηθείς για το εάν η στάση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας κινείται στα βήματα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο κ. Κονιδάρης απάντησε: «Άλλος ο βηματισμός του Χριστόδουλου και άλλος του Ιερωνύμου».

Σχετικές ειδήσεις