ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει το «στενό» κοστούμι του Κέντρου

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει το «στενό» κοστούμι του Κέντρου

Ορισμένοι ανέμεναν ότι το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ξεκινά την Πέμπτη (13/10) στο κλειστό του Tae Kwon Do θα ήταν μια τυπική διαδικασία, ένας ευχάριστος «περίπατος» για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του. Ωστόσο η βάση του κόμματος, ο σκληρός πυρήνας εκείνων των στελεχών που... ατσαλώθηκαν στα «αντιμνημονιακά» χρόνια αλλά και ακόμη παλαιότερα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αμιγώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας, δείχνουν ήδη τα «δόντια»τους. Θα «δαγκώσουν» όμως;

ΜΑΧΕΣ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ - Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ... ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟ

Ναι, ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει κατά πάσα πιθανότητα για άλλη μια φορά νικητής. Αλλά θα πρέπει να «ιδρώσει τη φανέλα» στο κλειστό του Tae Kwon Do προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετάλλαξη του ΣΥΡIΖΑ από ένα ριζοσπαστικό κόμμα σε μια παράταξη που ήδη έχει ξεπεράσει το φλερτ με τη Σοσιαλδημοκρατία.

Η επιδίωξη αλλά και φιλοδοξία του Αλέξη Τσίπρα για το Συνέδριο γίνεται προφανής απλά και μόνο από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο και θα απασχολήσουν το συνέδριο.

Επιγραμματικά:

-Η σχέση του κόμματος με την κοινωνία, καθώς και η δυσκολία να αυξήσει τον αριθμό των μελών του.

- Οι σχέσεις του κόμματος με τη σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εγχώριο.

-Η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.

-Η αποτίμηση των προηγούμενων χρόνων ιδιαίτερα των τελευταίων δύο, οπότε και βρέθηκε στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι τα παραπάνω δεν είναι ζητήματα που θα απασχολούσαν μια κινηματική συλλογικότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ένα κόμμα που γεύτηκε τη «γλύκα» της εξουσίας και θέλει να θέσει τα θεμέλια ώστε να παραμείνει για πάντα σε απόσταση βολής από αυτήν.

Τα «δικά του» παιδιά

Πράγματι, οι κυβερνητικές «κωλοτούμπες», το τρίτο Μμνημόνιο και η οικονομική καταστροφή που συσσώρευσε στους πολίτες, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την δυναμική του, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές και αποτυπώνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών για αυτούς που θα έφεραν υποτίθεται την ελπίδα και την αλλαγή.

Όμως, ο νεότατος Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να αποτελέσει μια μνημονιακή «παρένθεση» στην πολιτική ιστορία του τόπου. Αν στο 1ο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας «ίδρυσε» τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 2ο Συνέδριο ο Πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει τον ΣΥΡΙΖΑ 2.0, ένα κόμμα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για πολλά χρόνια στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ 2.0 κάποιοι από τους παλιούς συντρόφους δεν χωράνε.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας και η πιστή σε αυτόν αυλή, θέλησε να «επανδρώσει» έναν ικανό αριθμό συνέδρων από «δικούς» του ανθρώπους, ώστε στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής να αναδειχθούν ακόμα πιο «δικά του» παιδιά. Πρακτικά, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα «πραιτοριανών» που θα λειτουργήσει ως ασπίδα στις επιλογές του για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα αρέσει σε παλαιότερα στελέχη τα οποία ακούνε τη λέξη «σοσιαλδημοκρατία» και παθαίνουν αναφυλακτικό σοκ.

Ωστόσο το σχέδιο του Πρωθυπουργού έχει δύο τρωτά σημεία:

- Πρώτον, μόνο το 25% των μελών της νέας ΚΕ μπορεί να είναι βουλευτές ή κυβερνητικά στελέχη, τα οποία κατά κανόνα πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

- Δεύτερον, οι πρώτες «εχθροπραξίες» έχουν ήδη ξεκινήσει, με τα μέλη των τοπικών οργανώσεων να «κόβουν» με συνοπτικές διαδικασίες πολλούς από τους υποψήφιους συνέδρους.

Η αποτυχία του συμβούλου του πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα, να εκλεγεί σύνεδρος είναι ενδεικτική και έρχεται να προστεθεί στο «κόψιμο» των βουλευτών Χρήστου Μαντά, Κώστα Δουζίνα και Ελένης Σταματάκη.

Μάλιστα, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη πάρει το μήνυμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που απέφυγαν ακόμα και να θέσουν υποψηφιότητα για την ιδιότητα του συνέδρου.

Τα «όπλα» του Τσίπρα

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει στη φαρέτρα του μια σειρά από ισχυρά όπλα. Καταρχήν, εσωκομματικοί φίλοι και εχθροί αναγνωρίζουν ότι χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γινόταν ποτέ κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι – ακόμα και αν κανείς δεν το παραδέχεται φωναχτά – ένα προσωποπαγές κόμμα. Κανείς δεν διανοείται να αμφισβητήσει τον κ. Τσίπρα, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η όποια αμφισβήτηση θα αναδυθεί αν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών – όποτε και αν γίνουν αυτές – σηματοδοτήσει την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η πανίσχυρη «συγκολλητική» ουσία που ονομάζεται εξουσία και τα προνόμια που τη συνοδεύουν έχει μετατρέψει τις πράξεις διαμαρτυρίας σε απλές φωνές. Δεν είναι μικρό πράγμα άλλωστε από εκεί που ήσουν ένα άγνωστο στέλεχος μιας τοπικής, να γίνεσαι στέλεχος του κρατικού μηχανισμού, κάτι που είχαν την τύχη να απολαύσουν χιλιάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι πάλαι ποτέ «σκληροπυρηνικοί» των 53+ αφού παρά τις προειδοποιητικές βολές που ρίχνουν κατά καιρούς, ο επικεφαλής τους Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο Υπουργός Οικονομικών που έχει βάλει την υπογραφή του και εφαρμόζει καθημερινά τα σκληρότερα μέτρα που ζήτησαν ποτέ οι δανειστές.

Αν, λοιπόν, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια σημασία, αυτή περιορίζεται στη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά και στα πρόσωπα που θα καθορίσουν τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Το παιχνίδι θα «παιχτεί» στο Κέντρο όπου ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανοιχτεί, ολοκληρώνοντας τη στροφή που ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό. Οι «πούροι» Αριστεροί θα φωνάξουν, αλλά θα θελήσουν να παραμείνουν στο προσκήνιο και την επόμενη ημέρα. Ειδικά, μάλιστα αν ο κ. Τσίπρας τους παραχωρήσει κάποια ψιχία εσωκομματικής εξουσίας.

Η μάχη δεν θα είναι εύκολη για τον Πρωθυπουργό αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις. Θα επικρατήσει παίρνοντας κάποιους μαζί του, αφήνοντας πίσω τούς ενοχλητικούς, κρατώντας τις ισορροπίες όμως. Ποταμοί από κροκοδείλια δάκρυα θα χυθούν στο βήμα του συνεδρίου και στο ταπί του σταδίου, για χάρη της ελληνικής κοινωνίας που υποφέρει από τα Μνημόνια. Μόνο που το τελευταίο από αυτά το υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Και ήταν αυτό που έριξε την ελληνική κοινωνία στο καναβάτσο. Αλλά αυτό θα ξεπεραστεί σχετικά εύκολα. Ίσως με ένα ακόμα «galla» υπό τη συνοδεία μουσικής και κοκτέιλ στο Μέγαρο Μαξίμου, έτσι για να γιορτάσουν ένα ακόμη «Αριστερό» συνέδριο…

Σχετικές ειδήσεις