ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές

Μ. Χρυσοχοΐδης: Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές
«Εκλογές δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, εκτός αν θέλουν οι πολίτες εκλογές...

«Εκλογές δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, εκτός αν θέλουν οι πολίτες εκλογές, γιατί πιστεύουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική η οποία θα έρθει και θα αλλάξει τα πράγματα. Τότε να πάμε σε εκλογές. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η τάση καλό είναι να κάνουμε τη δουλειά μας…», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 97,2.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε και κατά της λήψης νέων μέτρων.
Σε ερώτηση αν η κοινωνία αντέχει νέα μέτρα ύψους 4 δις, το 2011, πέραν του μεσοπρόθεσμου, απήντησε αρνητικά.
«Δεν αντέχει η κοινωνία. Αυτό που έχει πληγεί τώρα, είναι το κομμάτι της κοινωνίας που ήταν ο κορμός της . Η μεσαία τάξη της χώρας. Οι οικογένειες. Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά και στην ψυχή των ανθρώπων. Άρα λοιπόν δεν αντέχει για αυτό πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να βγει αυτό το πρόγραμμα όσο σκληρό και αν είναι…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του ΕΣΠΑ και την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση 15 δις, διερωτήθηκε:
«Τι σημαίνει εμπροσθοβαρώς; Έχουμε μια λογική ότι μπορούν να μας τα δίνουν όλα χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτα άραγε; Υπάρχει η υποχρέωση η δική μας να αλλάξουμε αυτό το πρόγραμμα που φτιάχτηκε σε άλλες εποχές. Δεν ανταποκρίνεται στην κρίση. Το αλλάζουμε, το φτιάχνουμε πιο εμπροσθοβαρές σε σχέση με την κρίση. Είχε πολλούς δρόμους, γέφυρες, πολλά δημόσια έργα. Ρίχνουμε τα χρήματα στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγικές μας επιχειρήσεις. Θέλουμε να δώσουμε βάρος σε εκείνους τους τομείς της οικονομίας οι οποίοι θα αποδώσουν δουλειές στους πολίτες, στη νέα γενιά και εισόδημα…».

Για το ζέον ζήτημα της Φιλανδίας και των εγγυήσεων που ζήτησε, σημείωσε πως:
«H Ευρώπη είναι μια δύσκολη υπόθεση. Μέχρι προσφάτως γίνονταν διανομή ευημερίας. Τώρα γίνεται διανομή προβλημάτων και χρεών και άρα κάποιοι καλούνται να καταβάλλουν ένα τίμημα αυτής της ένωσης….
Άρα και σε εμάς αν ήμασταν στην αντίθετη θέση, θα υπήρχαν φωνές που θα έλεγαν τα ίδια πράγματα που ακραία λένε σήμερα εθνικιστικά κόμματα που επιχειρούν να χαϊδεύουν τα αυτιά των Φιλανδών πολιτών με αυτές τις εύκολες και λαϊκίστικες κουβέντες. Από την άλλη αν βουλιάξει η Ευρώπη, η Ε.Ε., η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία είναι προφανές ότι θα μειωθεί η ζήτηση και άρα τα προϊόντα τους θα έχουν λιγότερους καταναλωτές…. Εκείνο που έχει σημασία πέραν του τι λένε οι Φιλανδοί, οι Αυστριακοί κλπ είναι να συγκροτηθεί σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο ένας μηχανισμός ο οποίος επιτέλους θα λύσει τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη…».

Ερωτώμενος ένα θα έπρεπε, ίσως να ήμασταν πιο ‘‘σκληροί’’ ως προς αυτό το αίτημα της Φινλανδίας, στο πρώτο άκουσμά του, τόνισε πως:
«Σκληρός είναι αυτός ο οποίος διαπραγματεύεται έχοντας στα χέρια του κάτι. Εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας τίποτα αυτή τη στιγμή. Άρα χρειάζεται από την πλευρά μας, γίνεται μια προσπάθεια πολύ προσεκτική και πολύ διαλλακτική ώστε να έρθουμε σε επαφή με όλους και να λύσουμε τα προβλήματα. Σκληρός είναι αυτός που έχει κάτι στα χέρια του και διαπραγματεύεται λέγοντας πως αν δε δεχθείς τους όρους μου, εγώ δε θα σου δώσω αυτό που θέλεις…».

Ο Υπουργός ανάπτυξης μίλησε και για πολιτικό παιχνίδι:
«’Έτσι και αλλιώς αυτές οι φωνές υπήρχαν. Οι Σλοβάκοι δεν είχαν δώσει τη συμμετοχή τους. Δεν ήταν πρώτοι οι Φιλανδοί. Όπως εδώ υπάρχει το πολιτικό παιχνίδι, έτσι υπάρχει και εκεί.. Αλλά στο τέλος κατά τη γνώμη μου κυριαρχεί η λογική… Αν τυχόν κάποιες κυβερνήσεις συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στις 21 Ιουλίου, προφανώς θα υπάρξουν απαντήσεις από τους κεντρικούς Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς… », κατέληξε.