ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκωμοσία κυβέρνησης: Ο Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να καλμάρει τους δανειστές

Ορκωμοσία κυβέρνησης: Ο Τσίπρας έκανε ανασχηματισμό για να καλμάρει τους δανειστές

Την εκτίμηση ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ανασχηματισμό για να... ηρεμήσει τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, κάνει ο ξένος Τύπος σήμερα, μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Ανακάτεψε την τράπουλα για να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές» - «Σπριντ δομικού ανασχηματισμού για την αναγέννηση της δημοτικότητάς του» - «Αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με μετριοπαθείς, αλλά κράτησε τα μεγάλα ''κεφάλια'' της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εξωτερικών», είναι οι τίτλοι των Financial Times, New York Times και Reuters που έχουν κοινή εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να «τρέξει» η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, αλλά και για να βγει γρήγορα στις αγορές το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα έχει λήξει.

«Ο κύριος Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό ''μονοπάτι'' που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», σημειώνει το Reuters.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα οι NYT σημειώνουν ότι σε μία κίνηση που φάνηκε ως προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη.

Από την πλευρά τους και οι Financial Times βλέπουν ότι η κίνηση ανασχηματισμού του Αλέξη Τσίπρα να αντικαταστήσει κάποιους «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, έγινε για να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους δανειστές.

«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις σκληρούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας- αλλά έδωσε νέο πόστο στον Πάνο Σκουρλέτη, έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει την πολυπόθητη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ», γράφουν ακόμη οι Financial Times, σημειώνοντας ότι ο κ. Σκουρλέτης «ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας».

Σχετικές ειδήσεις