ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα

Μηταράκης: Η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα

Κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως «στρουθοκαμηλίζει αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα» ασκεί ο Νότης Μηταράκης.

Κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγορεί πως «στρουθοκαμηλίζει αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα» ασκεί ο Νότης Μηταράκης. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκφράζει την εκτίμηση πως «τα μέτρα είναι προ των πυλών» τονίζοντας πως όσο μένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα έχουμε και νέα μνημόνια και νέα μέτρα».
Αναφέρει ακόμη ότι από τη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «πιο σημαντικό και από το χρηματικό κόστος, είναι ότι ανεστράφη η έξοδος από την κρίση (η οποία το 2014 ήταν πλέον ορατή)» και τονίζει: «Μόνη διέξοδος οι εκλογές, γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη που περιλαμβάνει και αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στον Δημήτρη Κοτταρίδη για το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και ποιο το αποτέλεσμα που αναμένετε;
Απ. Είμαστε στον Μάρτιο του 2017 και η κυβέρνηση παλεύει να κλείσει την αξιολόγηση του Μαρτίου 2016. Η χώρα ζει (ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό) μέρες 2015. Η καθυστέρηση δεν είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης κυβερνητικής στρατηγικής και μιας σκληρής διαπραγματευτικής στάσης. Είναι απόρροια της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ να διαπραγματευτεί, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Δυστυχώς, τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών. Τα «αντίμετρα» η κυβέρνηση τα εξήγγειλε, χωρίς να τα έχει εξασφαλίσει και οι δανειστές φαίνεται να τα απορρίπτουν. Υπάρχει ήδη συμφωνία να περικόψουν αφορολόγητο και προσωπική διαφορά, μένει να μάθουμε το «πότε» και το «πόσο». Το βάρος θα σηκώσουν για άλλη μια φορά η μεσαία τάξη και οι ασθενέστεροι. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση «ξέχασε» το χρέος και «ξεχνάει» σταδιακά το QE.
Ας είμαστε ξεκάθαροι: Το ύψος των μέτρων εξαρτάται από αντικειμενικούς παράγοντες, όπως η πορεία της ελληνικής οικονομίας και από υποκειμενικούς, όπως η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Όσο μένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα έχουμε και νέα μνημόνια και νέα μέτρα. Η οικονομία έχει επανέλθει σε τέλμα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν κοντά στο μηδέν. Ο στόχος για 2,7% ανάπτυξη είναι αμφίβολο ότι θα επιτευχθεί. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο ήταν χαμηλότερες από αυτές του Ιουλίου 2015 με τα capital controls. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση δημιουργεί πάλι ανασφάλεια και γιατί πρέπει οι πολίτες να πληρώσουν τους υπέρογκους φόρους ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η έξοδος στις αγορές το 2018 είναι ανέφικτη, αλλά ταυτόχρονα, κάθε μέρα που περνάει απομακρύνει και την προοπτική ένταξής μας στην ποσοτική χαλάρωση.

Ερ. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει μια στροφή, από όλες τις πλευρές, υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ποια είναι κατά την άποψή σας τα βήματα για να βγούμε από το σημερινό τέλμα;
Απ. Η στροφή υπέρ των μεταρρυθμίσεων είναι σε επίπεδο ρητορικής. Δυο χρόνια τώρα οι υπουργοί της κυβέρνησης πρώτα ψηφίζουν, μετά «κλαίνε» και μετά προσπαθούν να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις. Παράδειγμα το Ελληνικό, για το οποίο δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα.
Έτσι δεν προχωράμε. Μετά από 7 χρόνια κρίσης, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει: Να χτίσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας (με πράξεις, όχι λόγια). Να προχωρήσουμε τολμηρά, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και να αυξηθεί η ρευστότητα. Να προχωρήσουν ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις -αυτό θα δώσει σήμα σε επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: χωρίς επενδύσεις θα συνεχίζεται η φτωχοποίηση της χώρας. Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Δεν υπάρχει λεπτό για παλινδρομήσεις.

Ερ. Θεωρείτε ότι η οικονομία είναι το μόνο, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα;
Απ. Σε κάθε περίπτωση η οικονομία δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, όπως γιγαντώθηκε από πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης, και τα εθνικά θέματα είναι δυστυχώς σήμερα στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα στο προσφυγικό έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Η ελληνική πλευρά έχει σημαντικές ευθύνες για τις δυσλειτουργίες στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας (χωρίς να παραβλέπω τις ευθύνες των άλλων πλευρών). Ωστόσο, η αδυναμία της κυβέρνησης να οργανωθεί αποτελεσματικά και να δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα, οδήγησε στο να γιγαντωθούν τα προβλήματα. Θύματα είναι οι πρόσφυγες που ζουν συχνά σε άθλιες συνθήκες, εγκλωβισμένοι, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα τα νησιά έχουν επωμιστεί δυσανάλογο βάρος για το οποίο δεν λαμβάνουν ούτε βοήθεια, ούτε καθοδήγηση.

Ερ. Ήσασταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Με το κλείσιμο των εργασιών της, ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν;
Απ. Από τη σύστασή της, η Εξεταστική δεν ήταν μια αθώα υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε βασισμένος στην παραδοχή ότι ο ίδιος είναι «καθαρός» και τα υπόλοιπα κόμματα είναι μέρος της διαπλοκής. Γρήγορα φάνηκε ότι στόχος του ήταν ο έλεγχος του μιντιακού τοπίου, ο εκφοβισμός του τραπεζικού συστήματος και η εγκαθίδρυση της δικής του διαπλοκής. Τελικά, εγκλωβίστηκε στο δημιούργημά του. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι δεν προέκυψαν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα. Όμως προέκυψαν θέματα τα οποία ήδη απασχολούν τη Δικαιοσύνη, όπως η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και ο κ. Καλογρίτσας -άνθρωπος που η κυβέρνηση προόριζε για «καναλάρχη» της. Προέκυψαν θέματα που αφορούν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η offshore της Αυγής, οι επιστολές Τσίπρα, το κτίριο της Κουμουνδούρου, για τα οποία θα πρέπει σύντομα να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό.

Ερ. Γιατί η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προτάσσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές; Τι θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει στον τόπο, όταν το υπάρχον οικονομικό πλαίσιο εν πολλοίς ορίζεται από τις επιταγές των δανειστών;
Απ. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στον ελληνικό λαό μέχρι στιγμής δεκάδες δισεκατομμύρια και τώρα οι δανειστές μάς ζητάνε επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. μέσω αφορολογήτου και περικοπών συντάξεων.
Το κόστος από τη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες. Πιο σημαντικό και από το χρηματικό κόστος, είναι ότι ανεστράφη η έξοδος από την κρίση (η οποία το 2014 ήταν πλέον ορατή), καθώς και η ελπίδα που τη συνόδευε. Χάσαμε δύο χρόνια, πήγαμε πίσω και δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε άλλο χρόνο. Μόνη διέξοδος οι εκλογές, γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη που περιλαμβάνει και αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες

Σχετικές ειδήσεις