Βουλή: Συμφώνησε ο Γαβρόγλου στην πρόταση Μητσοτάκη για το τέμενος

Βουλή: Συμφώνησε ο Γαβρόγλου στην πρόταση Μητσοτάκη για το τέμενος

Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της χρηματοδότηση από άλλες πηγές πλην της κρατικής επιχορήγησης, για τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Τεμένους

Έτσι, απέσυρε την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου, και παραμένει σε ισχύ η διάταξη που είχε ψηφιστεί στο νόμο Γιαννάκου το 2006, η οποία αναφέρει: «οι πόροι του ΝΠΙΔ διακρίνονται σε α) τακτικούς που προέρχονται από επιχορήγηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του Τεμένους και β) έκτακτους που προέρχονται από επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήσεις και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων κ.λπ.».

Nωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τονίσει «έχω μια σοβαρή επιφύλαξη -που θέλω να την εξετάσετε- στο ζήτημα της χρηματοδότησης του τεμένους καθώς όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν αυτό το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Και εδώ θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διασφαλίζουμε την πηγή χρηματοδότησης και την προέλευση αυτών των πόρων. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο, κύριε Υπουργέ. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ. Για αυτό θα σας ζητούσα να αποσύρετε τη σχετική διάταξη περί χρηματοδότησης, να την επαναφέρετε, να την συζητήσουμε ξανά ή εν πάση περιπτώσει να την τροποποιήσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε αυτήν τη δομή, θα επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του Τεμένους»