ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοριοδότηση η εκμίσθωση δημόσιας αγροτικής γης

Με μοριοδότηση η εκμίσθωση δημόσιας αγροτικής γης
Τους τρόπους με τους οποίους θα εκμισθώνονται αγροτικές εκτάσεις σε πολίτες κάνει γνωστούς ο υπουργός...

Τους τρόπους με τους οποίους θα εκμισθώνονται αγροτικές εκτάσεις σε πολίτες κάνει γνωστούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η εκμίσθωση θα γίνει με σύστημα μοριοδότησης σε πολίτες της χώρας που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα ή επιθυμούν να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες, έναντι συμβολικού τιμήματος. Στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Με το σύστημα μοριοδότησης εξασφαλίζονται οι διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες ώστε κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να έχει πρόσβαση στη διαδικασία εκμίσθωσης των εκτάσεων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην υπουργική απόφαση θα προβλέπονται μόρια ανάλογα με την ιδιότητα του ενδιαφερομένου (νέος αγρότης, άνεργος, επαγγελματίας αγρότης κλπ), το είδος της δραστηριότητας, τον αριθμό στρεμμάτων προς εκμίσθωση κλπ. Ο υποψήφιος θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, είτε στο διαδίκτυο, είτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, ενώ ο ίδιος θα μπορεί, άμεσα, να υπολογίζει το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει.

Όσον αφορά στο ζήτημα των καταπατημένων εκτάσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπεται η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του Δημοσίου, εφόσον ο κάτοχος δεν διαθέτει τίτλο, λόγω παραλείψεων ή λαθών της Διοίκησης κατά το παρελθόν και θα προβλέπεται και η εξαγορά εκτάσεων, εφόσον αποδεικνύεται κατοχή πριν από την 5.6.1993.

Αναφέρει εξάλλου ότι βάσει των αιτήσεων εξαγοράς που ήδη εξετάστηκαν και αυτών που εκκρεμούν για εξέταση, οι καταπατημένες εκτάσεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα.