ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Μακρόν και ΔΕΘ «ποντάρει» ο Αλέξης Τσίπρας

Σε Μακρόν και ΔΕΘ «ποντάρει» ο Αλέξης Τσίπρας

Καλά «διαβασμένος» θέλει να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς περιθώριο για εξαγγελίες δεν υπάρχει, ενώ μια απλή επανάληψη στα μέτρα –ασπιρίνες για την ακραία φτώχεια που έχει λάβει η κυβέρνηση, όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι όποια δυναμική είχε, πλέον έχει ξοδευτεί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεχείς συσκέψεις με υπουργούς, με πιο πρόσφατη αυτήν της Παρασκευής (25/08/2017) με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η προετοιμασία της ομιλίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα, Σάββατο (25/08/2017) τη Θεσσαλονίκη, για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης, σε μια προπαρασκευαστική συζήτηση εν όψει της ομιλίας του. Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων αναμένεται να θέσουν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα της υψηλής φορολογίας, των υποδομών της πόλης, αλλά και των επιχειρήσεων που κλείνουν.

«Εκείνο που μας προβληματίζει είναι το γεγονός ότι οι διαγραφές των μελών μας αυξάνονται, ενώ οι εγγραφές μειώνονται και αυτό δείχνει ότι κλείνουν πολλές επιχειρήσεις» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι φόροι που επιβάλλονται είναι πολύ υψηλοί και δυσβάσταχτοι για τους επαγγελματίες ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε, εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον τόσο για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους όσο και για τους συνταξιούχους.
Φλέγοντα ζητήματα για την πόλη, σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, είναι η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο μετρό, το αεροδρόμιο αλλά και η αναδιοργάνωση του ΟΑΣΘ. Ζητήματα που, όπως είπε, θα συζητήσουν με τον πρωθυπουργό.

Ως προς την επίσκεψη Μακρόν, το Μέγαρο Μαξίμου της αποδίδει υψηλό συμβολισμό, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου από την εκλογή του, ενώ οι προηγούμενες συναντήσεις του εκτός Γαλλίας, ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους.

Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να βρει ένα «σύμμαχο» στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, γι’ αυτό από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του Γάλλου προέδρου και κυρίως την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Μάλιστα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο σε αυτό τον εν εξελίξει διάλογο και ότι αναγνωρίζεται ο αναβαθμισμένος γεωπολιτικός ρόλος της χώρας και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Στην ομιλία του προέδρου της Γαλλίας αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι συνομιλίες Τσίπρα-Μακρόν θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς: την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές και στο μέλλον της Ευρωζώνης. Την ατζέντα των συνομιλιών των δυο ανδρών θα απασχολήσουν επίσης ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ και την αρμόδια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό.

Στη γαλλική αποστολή συμμετέχουν επίσης επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις