Κοτζιάς: Τι λέει για την επίσκεψη Ερντογάν και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

Κοτζιάς: Τι λέει για την επίσκεψη Ερντογάν και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας

«Μια επίσκεψη, όσο σημαντική και αν είναι, δεν λύνει αυτόματα όλα τα προβλήματα, μπορεί όμως να συμβάλει, ώστε να ενισχυθεί μια θετική προοπτική στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας». Αυτό υπογραμμίζει την Κυριακή (03/12/2017) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος», ο κ. Ερντογάν επισημαίνει πως δεν πρέπει να μπερδεύεται η ανάλυση με την εξωτερική πολιτική.

«Η ανάλυση, ακόμη και αν καταλήγει στα πλέον αρνητικά συμπεράσματα, γίνεται για να αναδειχθούν οι δυσκολίες και όχι προκειμένου να παραιτηθεί κανείς από μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Άλλο να μην έχει κανείς αυταπάτες για τις δυσκολίες σε μια σχέση και άλλο να παραιτείται από την προσπάθεια θετικής ανάπτυξης μιας σχέσης. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε σε αυτή την τελευταία κατεύθυνση», τονίζει.

Για την επίλυση των διμερών εκκρεμοτήτων με την Αλβανία σημειώνει ότι «είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές» και προσθέτει ότι «είναι το λιγότερο ανόητο ορισμένοι πολιτευτές της αντιπολίτευσης να απαιτούν πριν καν ξεκινήσουμε σε μια διαπραγμάτευση να τους πούμε δημόσια, ναι δημόσια (!) τις θέσεις και τις προτάσεις που θα καταθέσουμε στις διαπραγματεύσεις, την τακτική που πρόκειται να ακολουθήσουμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών σε ερώτηση για το εάν υπάρχει δυναμική ολοκλήρωσης της εκκρεμότητας με την ονομασία της ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι «όλοι οι συνομιλητές μας κατανοούν πως πρέπει όλες οι πλευρές να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό. Να λειτουργήσουν στη βάση της συναίνεσης και των συμβιβασμών με αρχές» και προσθέτει «αυτό αφορά και εκείνους από τους Ευρωπαίους που στο παρελθόν δημιουργούσαν αυταπάτες στην ηγεσία της φίλης χώρας ότι ο δρόμος για την ένταξη στην ΕΕ και αλλού μπορεί να ανοίξει χωρίς συμβιβασμούς. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ οι μεν γείτονές μας πίστεψαν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στην ένταξή τους σε θεσμούς χωρίς συμφωνία μαζί μας-κάτι που είναι αδύνατο-, ενώ κάποιοι δικοί μας πίστεψαν την αυταπάτη ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική είναι όπλο».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση θα μπορέσουμε να πάρουμε προσωπικό -έχουμε να πάρουμε σε μερικές κατηγορίες εδώ και 15 χρόνια- και να ενισχύσουμε με καλύτερα οικονομικά τη διεθνή παρουσία μας».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Πηγή φωτό: Eurokinissi