Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα στους μεγάλους αγώνες του Έθνους

Newsbomb

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Η Εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα στους μεγάλους αγώνες του Έθνους

Τα εύσημα στην Εκκλησία της Ελλάδος απέδωσε την Παρασκευή (26/01/2018) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αιγειαλείας που έγινε στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων».

«Η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε ενεργώς παρούσα στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας για ελευθερία και ανεξαρτησία», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της 197ης επετείου από την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους μας και της κοινωνίας μας, που δεν απαντάται -τουλάχιστον στην ίδια έκταση και με την ίδια ένταση- σε άλλες χώρες, εξηγεί ευγλώττως τους δεσμούς Πολιτείας και Εκκλησίας, τους οποίους αποτυπώνουν, και θεσμικώς, όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Συντάγματα από τη σύσταση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, με κατάληξη το ισχύον Σύνταγμα του 1975».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η περίπτωση της "Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας", σε συνδυασμό με την έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, όταν και πάλι η Εκκλησία ήταν παρούσα και πρωτοπόρος, "βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές"».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Εκκλησία υπήρξε ενεργώς παρούσα και στους αγώνες στήριξης της κοινωνίας μας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές» και πρόσθεσε: «Κυρίως σήμερα ουδείς μπορεί να υποτιμήσει και, πολύ περισσότερο, να μηδενίσει το ρόλο της Εκκλησίας ως προς την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ακόμη πλήττει τον τόπο μας και το λαό μας. Ειδικότερα δε το ρόλο της Εκκλησίας ως προς τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, όταν μάλιστα ο ρόλος αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στην αποφυγή της ρήξης του κοινωνικού μας ιστού».

Αναφερόμενος στην «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο ότι η Συνέλευση ήταν η "σπίθα" που πυροδότησε τις έτοιμες ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων, για να επέλθει η έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου 1921».

Παράλληλα, είπε ότι «η "Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας" αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά των Οθωμανών κατακτητών, καθώς όσοι συμμετείχαν σ' αυτήν είχαν πλήρη συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που αναλάμβαναν και η οποία, λίγο αργότερα, θα οδηγούσε στην Εθνεγερσία».

Με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, είπε προς το δήμαρχο: «Σας ευχαριστώ θερμώς για τη μεγάλη τιμή την οποία σήμερα μου περιποιείτε, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, απονέμοντάς μου τον τίτλο του επίτιμου δημότη του Δήμου Αιγιαλείας. Ενός ιστορικού, με όλη τη σημασία της λέξης, τόπου, με συνεχή παρουσία και μοναδικής σπουδαιότητας προσφορά στους μεγάλους υπέρ του έθνους αγώνες».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, συνεισφορά του, ώστε να αναγνωριστεί η «Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας», ως τοπική επέτειος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved