ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάλοπ-κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ

Γκάλοπ-κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 7,5 μονάδων στη ΝΔ και ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 14,7% για το ΠΑΣΟΚ, δίνει η δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 22,2%, ενώ σε ακόμη ένα γκάλοπ, η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό εισόδου στην Βουλή, καθώς δεν υπερβαίνει το 2,6%.

Το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου παίρνει 9,1%, ο ΛΑΟΣ, 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, οι Οικολόγοι 3,4%, ο Κουβέλης 4,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 26,5%.

Οι πολίτες υποδέχθηκαν με δυσπιστία και αρνητική διάθεση τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και σε ποσοστό 58% δηλώνουν ότι σε περίπτωση που τεθεί σε δημοψήφισμα η νέα δανειακή σύμβαση θα την καταψηφίσει.

Δύο στους δέκα απαντούν ότι οι αποφάσεις τους προκαλούν ανησυχία, και άλλοι τόσοι ότι τους προκαλεί οργή και φόβο. Πάντως 16,9% ένιωσαν «ελπίδα» και 8,6% «ηρεμία».

Ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Σε ποσοστό 29,8% απαντούν ότι η εποπτεία είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη αλλά είναι αναγκαία για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Το 20,3% την αξιολογεί θετικά γιατί παρακάμπτει τις αγκυλώσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Οι πολίτες θέλουν η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Το 75,6% απαντά υπέρ αυτής της προοπτικής, ενώ μόνο 18,9% λένε ότι πρέπει να ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.