ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Σκοπιανό: Ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα

Τσίπρας για Σκοπιανό: Ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα

Τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία έπειτα από 8 χρόνια κρίσης ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμφωνία αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του υποστηρίζοντας πως στην Ελλάδα πλέον πνέει ευνοϊκός άνεμος, άνεμος αισιοδοξίας και ανάπτυξης. «Για να φυσήξει όμως αυτός ο άνεμος, όπως και στο μύθο, χρειάστηκαν θυσίες, επιμονή και αποφασιστική δουλειά», σημείωσε προσθέτοντας πως παράλληλα δόθηκε και μεγάλη μάχη για να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας.

«Καταφέραμε λοιπόν, μέσα σε αυτά τα χρόνια, μέσα από μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, να αναβαθμίσουμε τη σχέση της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους της. Αλλά και να ανοίξουμε διαύλους συνεργασίας, με τις αναδυόμενες δυνάμεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, το οποίο αλλάζει με γοργούς ρυθμούς».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την ηγεσία των Σκοπίων για το ονοματολογικό διαμηνύοντας πως η χώρα μας σταδιακά χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τις γειτονικές χώρες, στη ζωτική για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων.

«Ζωτική τόσο από γεωπολιτικής πλευράς, όσο όμως και από οικονομικής. Καθώς τα Βαλκάνια, αποτελούν μια περιοχή που αποτελεί τον κατεξοχήν ευνοϊκό χώρο, για τις ελληνικές επενδύσεις και την ενίσχυση των εξαγωγών. Με αυτή την έννοια, η πρόσφατη συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας νίκη για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο. Διότι, η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα δυνάμεις στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στα Βαλκάνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε υποστηρίζοντας πως η διένεξη με τα Σκόπια στερούσε τη δυνατότητα από τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από άτυπη συμπρωτεύσουσα της Αθήνας σε ουσιαστική πρωτεύουσα Οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ολόκληρης της Βαλκανικής. «Και το χειρότερο, άφηνε διάπλατα ανοιχτό το δρόμο σε πρόθυμες τρίτες χώρες, να σπεύδουν μέσω επενδύσεων και γενικότερα οικονομικής στήριξης στους γείτονες μας, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα στο γεωπολιτικό πεδίο».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις. «Μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε ότι άλλες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν και σε ευκολότερες μάλιστα περιστάσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα. Είναι πια μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τελευταία εκκρεμότητα το Eurogroup

Τελευταία εκκρεμότητα πριν την έξοδο από τα μνημόνια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ότι «χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα, μια γενναία απόφαση, χωρίς αστερίσκους, στο ζήτημα του χρέους».

«Η επιτυχία της Ελλάδας δεν θα είναι μόνο επιτυχία δική μας, αλλά και επιτυχία της Ευρώπης» έσπευσε να προσθέσει, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η σωστή λύση το βράδυ της επόμενης Πέμπτης.

Περιγράφοντας με τον πλέον αισιόδοξο τόνο τις προοπτικές της οικονομίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «στη χώρα πνέει ένας ευνοϊκός άνεμος, ένας άνεμος ανανέωσης, αισιοδοξίας και ανάκαμψης».

Φιλική στις επενδύσεις η Ελλάδα

«Η Ελλάδα βρίσκεται πια στις πρωταθλήτριες χώρες» τόνισε, κάνοντας ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις και χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως «φιλική προς επενδύσεις». «Κάποτε η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα, σήμερα είναι η λύση» συμπλήρωσε, παρότι παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Επανέλαβε, δε, πως «μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε ό,τι άλλες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν μέσα σε πολλά χρόνια», ενώ σημείωσε με νόημα ότι η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων.

«Επενδύσαμε στις δομικές μεταρρυθμίσεις με πολύ πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση μ' αυτήν που είδαμε τα πέντε πρώτα χρόνια» πρόσθεσε, και εξήρε το γεγονός ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «με το πέρας του προγράμματος, τον Αύγουστο, κόβουμε τις γέφυρες με το παρελθόν και η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα εποχή».

«Ξαναδίνουμε στην έννοια των μεταρρυθμίσεων το πραγματικό της θετικό νόημα, εισάγοντας τομές με προοδευτικό κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο» συνέχισε και πρόσθεσε:

«Προχωράμε με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να δρομολογήσουμε με γοργότερους ρυθμούς την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, υπενθύμισε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διευθετήθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του τρίτου προγράμματος βοήθειας και πλέον, μένει να αποφασιστεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους.

Ιστορικό λάθος η λιτότητα

Καταφερόμενος εναντίον της λιτότητας, υπογράμμισε ότι «όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος, αλλά είναι ιστορικό λάθος». «Είναι καιρός, στη βάση ενός κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ευρώπη των λαών, να δώσουμε προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δημοκρατικής συμμετοχής» περιέγραψε, ενδεικτικά.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στην κηδεία της συζύγου του Πύρρου Δήμα: Συντετριμμένος ο Ολυμπιονίκης

Ρoή Ειδήσεων