ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Πατριωτική η συμφωνία με τα Σκόπια - Η ΝΔ είχε προκρίνει το «Βόρεια Μακεδονία»

Κοτζιάς: Πατριωτική η συμφωνία με τα Σκόπια - Η ΝΔ είχε προκρίνει το «Βόρεια Μακεδονία»

«Τη λύση για το Σκοπιανό δεν τη θέλει κανείς άλλος πιο πολύ από μας», είπε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Κοτζιάς, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Σε όσους κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «φέρνει τετελεσμένα» στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως αυτοί δεν λένε «ότι σε αυτά τα 27 χρόνια, ή πιο σωστά στα 70 τελευταία χρόνια, πόσα τετελεσμένα φτιάχτηκαν γύρω από αυτό το θέμα».

Έθεσε μάλιστα ερωτήματα, όπως: «τετελεσμένα δεν θα έχουν από αυτή τη συμφωνία οι γείτονες μας; Δηλαδή είναι μικρό πράγμα να αλλάζει αυτή η χώρα το όνομά της; Είναι μικρό πράγμα να αλλάζει το Σύνταγμα της;» Και πρόσθεσε: «Θα κάνουν τις δύο μέγιστες πράξεις για την ταυτότητά τους και μετά εμείς θα επικυρώσουμε».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «πατριωτική» και διερωτήθηκε «από ποιους κινδυνεύει η χώρα; Απ’ αυτούς που δεν έχουν ούτε πολεμική αεροπορία ή από αυτούς που αγοράζουν F-35;».

Ο Κοτζιάς, αναφερόμενος στο θέμα του συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν γίνεται μία διεθνής συμφωνία χωρίς συμβιβασμούς, εκτός κι αν έχεις κερδίσει πόλεμο. Ρώτησε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία εάν έχει κάνει ποτέ σοβαρές διαπραγματεύσεις, εξηγώντας ότι «η μόνη σοβαρή διαπραγμάτευση που μπορείς να κάνεις είναι η διαπραγμάτευση πακέτο»: «Θα δώσεις αυτό για το οποίο καίγεται ο άλλος περισσότερο από σένα και θα σου δώσει αυτό για το οποίο καίγεσαι περισσότερο εσύ». Υπενθύμισε δε ότι η παρούσα διαπραγμάτευση στηρίζεται «σε αυτό που βρήκαμε μπροστά μας» και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε: «μην μας κατηγορείτε για τα δικά σας τετελεσμένα».

Στη συνέχεια ο υπουργός προχώρησε σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος. «Με ποιους έχετε αντίρρηση για τη Βόρεια Μακεδονία, με ποιους σας φοβίζει;».

«Ποτέ δεν επιβάλλατε το erga omnes. Αφού δεχόσασταν ονομασία Μακεδονία στο εσωτερικό, πως θα λεγόταν οι κάτοικοι της χώρας.

Τα ονόματα που έδωσε ο Νίμιτς ήταν:

Vardarska Macedonija

Άνω Μακεδονία

Μακεδονία - Σκόπια

Απορρίφθηκαν και οι τρεις προτάσεις. Πήγαμε, λοιπόν, στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι «ονομασία όπως "Βόρεια Μακεδονία" μπορεί να είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε», είπε και συνέχισε αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη: ‘’Απάντησε η υπουργός το 2009 ερωτηθείσα από τον Νίμιτς εάν αξίζει να συνεχίσει τις προσπάθειες για "Βόρεια Μακεδονία". Τηλεγράφημα από Παρίσι η κυρία υπουργός: Ασφαλώς και αξίζει’’».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, όταν το Μακεδονικό χωρίστηκε σε 4 περιοχές, εφιστώντας την προσοχή στον αναθεωρητισμό. «Όποιος θέλει και νομίζει ότι αυτή η διεθνής συνθήκη δεν είναι ορθή να το πει στα ίσια: θέλουμε ανατροπή του διεθνούς δικαίου», «διότι όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα χωρίς αρχή και τέλος» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη συνέχεια το φαινόμενο του παραλληλισμού των ίδιων επιχειρημάτων μεταξύ της σκοπιανής και της ελληνικής αντιπολίτευσης. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ως «μία συμμαχία της άρνησης». Είναι, είπε, «η ίδια παράταξη που θεωρούσε την Ελλάδα ψωροκώστενα και φοβάται να κάνει μία διεθνή συμφωνία γιατί τάχα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα. Όχι, η διεθνής συμφωνία είναι πρόοδος. Είναι πολύ καλύτερα από την κατάσταση που βρήκαμε. Η ΝΔ στο διάστημα που γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό κυβέρνησε 10 χρόνια, με επτά υπουργούς, και ακόμα και σήμερα δεν μας λένε τη θέση τους». «Ποια είναι η θέση σας;» ρώτησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Ντρέπεστε γι' αυτά που κάνατε και δεν τα λέτε; Γιατί δεν μας δώσατε τον κατάλογο των ονομάτων που υποστηρίζατε; Μήπως μερικοί απο εσάς δεν ξέρουνε, μιλάνε για μυστική διπλωματία και αγνοούνε τη διπλωματία του κόμματος τους ή απλώς είναι τα κολπάκια, όπως είπε κάποιος;»

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις «στιγμές καλής διπλωματίας, όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι», αλλά και στις «στιγμές κακής διπλωματίας, όπως τα επτά χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια" ως διεθνές όνομα και ως εσωτερικό όνομα της χώρας αυτής το σκέτο "Μακεδονία"» . «Και είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης που έγινε στα 18 - 20 χρόνια διαπραγματεύσεων όπου δεν υπήρχε erga omnes» τόνισε επισημαίνοντας ότι πουθενά η ΝΔ δεν επέβαλε στη διαπραγμάτευση «το erga omnes να είναι και για εσωτερική χρήση».

«Και το χειρότερο», πρόσθεσε, «είναι ότι όταν σε αυτά τα εφτά χρόνια δεχόντουσαν το εσωτερικό όνομα "Μακεδονία", τι παράγωγο δεχόντουσαν αυτοί που ζητάνε τα παράγωγα, και οι επιθετικοί προσδιορισμοί να μοιάζουν με την ονομασία του κράτους;». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αφού δεχόσασταν να λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας αυτό το κράτος, πώς θα λεγόντουσαν οι κάτοικοι τους;».