ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποψηφιότητες Σημίτη - Παπαδήμου

Οι υποψηφιότητες Σημίτη - Παπαδήμου

του Μ. Τασιόπουλου

Έντονο είναι το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις για το ποιος θα αναλάβει πρωθυπουργός στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μεταβατικού χαρακτήρα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καθορισθεί ο χρόνος της πρωθυπουργίας του.

Τρία είναι τα βασικά πρόσωπα που συζητούνται για την αποστολή αυτή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που είναι μάλιστα αυτός που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και χαίρει εκτός των άλλων της εκτίμησης του Βερολίνου, αλλά έχει και την εμπειρία να χειρισθεί την συγκρότηση της δανειακής σύμβασης , των όρων της και της εξέλιξης της ως , προς το προβλεπόμενο haircut.

Τo άλλο επικρατέστερο πρόσωπο είναι ο κ. Λ. Παπαδήμος, ενώ διαψεύδεται το σενάριο για τον κ.Προβόπουλο. Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου υπάρχει η ανησυχία ότι ακριβώς επειδή εκφράζει τον κόσμο των τραπεζών και δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, πολύ εύκολα θα δημιουργηθούν εντάσεις με την κοινωνία. Βέβαια στο επίπεδο αυτό κύριο ρόλο παίζει το χρονικό διάστημα, που θα προδιαγραφεί για τη θητεία της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Αν είναι δηλαδή ενός μηνός, τριών ή έξι μηνών.

Σημειώνεται πάντως ότι και σε επίπεδο Βερολίνου η υποψηφιότητα Παπαδήμου αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Οι επαφές για τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, δείχνουν ότι θα γίνουν απευθείας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ και όχι σ ε πρώτη φάση σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.