ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Τσίπρα: «Η δημοκρατία ευτελίστηκε στα χρόνια του μνημονίου»

Διάγγελμα Τσίπρα: «Η δημοκρατία ευτελίστηκε στα χρόνια του μνημονίου»

Διάγγελμα Τσίπρα - Έξοδος από τα μνημόνια: 'Εφτασε λίγο μετά τις 10:00 στο νησί της Ιθάκης ο πρωθυπουργός - Έχει συναντήσεις με παράγοντες του νησιού και της τοπικής αυτοδιοίκησης- Μαγνητοσκοπημένο θα μεταδοθεί το διάγγελμά του - Κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή του νησιού της Ιθάκης - Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας - Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη του πρωθυπουργού - Επόμενο βήμα οανασχηματισμός

Την Ιθάκη επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου για να απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για το τέλος των Μνημονίων, αλλά και της μνημονιακής περιπέτειας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να επέμενε πως η ανακοίνωση του τέλους των μνημονίων πρέπει να γίνει από έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο στο Καστελλόριζο, είχε πει πως την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια θα την ανακοινώσει από εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα…από το Καστελλόριζο δηλαδή, τελικά αποφασίστηκε να επιλεγεί η Ιθάκη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο του νησιού

569975 381adc060a 932b485c5c58f07a

«Η Ιθάκη είναι ιστορικός τόπος και η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και θα ταυτιστεί με την έξοδο από τα μνημόνια. Η άφιξη στη Ιθάκη δεν είναι το τέλος της περιπέτειας.Έχουμε ακόμα αγώνες μπροστά μας... », δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο, απευθυνόμενος στον δήμαρχο του νησιού.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι σημαντική η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Πάτρα.

«Η Ιθάκη είναι ένας ιστορικός τόπος και ένας παράδεισος. Εχω πολλά χρόνια να έρθω. Ηρθα φοιτητής με μηχανάκι και μία σκηνή. Είμαι ευτυχής που η σημερινή εικόνα θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Θα σημάνει το τέλος μίας σύγχρονης Οδύσσειας για να θυμόμαστε ότι η άφιξη στην Ιθάκη δεν είναι και το τέλος της περιπέτειας. Πιστεύω ότι το νησί σας θα γίνει viral σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης ρώτησε τον κ. Στανίτσα πώς πήγε η τουριστική σεζόν και ο δήμαρχος του απάντησε ότι υπήρχε αύξηση της τάξης του 15% το φετινό καλοκαίρι.

tsipras 2

Το πρόγραμμά του στην Ιθάκη

Στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πολίτες ενώ εμφανής είναι η παρουσία αστυνομικών και λιμενικών.

Λίγο μετά τις 10:00 έφτασε στο νησί με ελικόπτερο.

Ήδη στην πόλη, μπροστά από το δημαρχείο, έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι με πανό που περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπάρχει και διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

ith 1

*photo Eurokinissi

Πρώτα επισκέφτηκε το δημαρχείο του νησιού, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Διονύση Στανίτσα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το μήνυμα Τσίπρα θα είναι μαγνητοσκοπημένο από την κρατική τηλεόραση και θα μεταδοθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Όσον αφορά το διάγγελμα, τρία είναι τα πιθανά μέρη απ’ όπου θα απευθυνθεί ο πρωθυπουργός προς τον ελληνικό λαό. Πρόκειται είτε για το άγαλμα του Οδυσσέα, είτε για το Λαζαρέτο (το μικρό νησάκι στο λιμάνι του κόλπου της Ιθάκης, στο Βαθύ), είτε για το Κάστρο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR

Στη συνέχεια, θα περιοδεύσει στην πόλη, μετά θα συναντηθεί με φίλους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα το οποίο θα του παραθέσει ο δήμαρχος Ιθάκης σε ξενοδοχείο.

dima

Δηλώσεις Δημάρχου Ιθάκης

«Η Ιθάκη συμβολίζει την επιστροφή, το τέλος, τη λύτρωση» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να ανακοινώσει την έξοδο από τα μνημόνια από την Ιθάκη.

Ο κ. Στανίτσας είπε χαρακτηριστικά ότι «με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από την Ιθάκη, πιστεύω να λυτρωθεί ο ελληνικός λαός και όλοι εμείς να ησυχάσουμε από αυτά τα πάνδεινα που έχουμε περάσει τα τελευταία οχτώ χρόνια και να δούμε καλύτερες ημέρες». Υπογράμμισε δε ότι από χθες είναι όλοι σε εγρήγορση στο νησί του Οδυσσέα και ότι θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο. «Θα συναντηθεί μαζί μου και με κάποιους αντιδημάρχους και συμβούλους, έτσι ώστε κατά την επίσκεψη του να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν το νησί μας» ανέφερε ο δήμαρχος Ιθάκης.

Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το μήνυμα του κ. Τσίπρα θα αποτελεί ένα… πολιτικό μανιφέστο για την περίοδο που ξεκινά, με έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παίρνει την τύχη στα χέρια της.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η χώρα πλέον αναλαμβάνει την άσκηση την οικονομικής πολιτικής, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και οι μέρες που έρχονται για τον ελληνικό λαό θα είναι καλύτερες.

Οι διατυπώσεις του εντούτοις, θα είναι πολύ προσεχτικές και θα τονιστεί η ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και των ορθών επιλογών στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας για να μην επιστρέψουμε σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

Ο ανασχηματισμός

Το διάγγελμα του κ. Τσίπρα θα είναι το πρώτο βήμα του πρωθυπουργού στην προσπάθεια αντεπίθεσης.

Το δεύτερο θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και δεν είναι άλλο από τον ανασχηματισμό. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν εντός της εβδομάδας καθώς, ο πρωθυπουργός θέλει να ανέβει στη ΔΕΘ πλαισιωμένος από την νέα κυβέρνηση.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί συγκεκριμένα την Πέμπτη. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι πέρα από το φρεσκάρισμα της κυβέρνησης να αναδιοργανωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Γι' αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έχει προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη να μετακινηθεί στην Κουμουνδούρου και να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο κ. Σκουρλέτης δεν εμφανίζεται θετικός σε αυτή την προοπτική και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Νίκος Φίλης όταν του έγινε αντίστοιχη πρόταση.

Από την τελική κατάληξη της «υπόθεσης Σκουρλέτη» θα εξαρτηθούν και οι υπόλοιπες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σενάρια, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο ανασχηματισμός θα αφορά περισσότερο ανακατατάξεις προσώπων παρά είσοδο νέων στελεχών. Οι περισσότεροι από όσους θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι νέοι σε ηλικία, προερχόμενοι από το κόμμα και θα πάρουν κυρίως θέσεις υφυπουργών. Επιπλέον, σίγουρα ένας από τους νέους υπουργούς θα είναι πρόσωπο που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με το χώρο του ΠΑΣΟΚ (πιθανότερη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τις σημερινές τοποθετήσεις των Δραγασάκη και Παππά, η διαμόρφωση της μεταμνημονιακής ατζέντας περνά μέσα από το δίπολο «συντήρηση-προοδευτισμός» και το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Επιπλέον, δεν αποκλείεται η υπουργοποίηση προσώπου από τον χώρο του Ποταμιού (όχι κάποιο στέλεχος αλλά πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής) ως ένα άνοιγμα για πιθανή στήριξη της κυβέρνησης στην ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται αρκετά σενάρια για το νέο υπουργικό. Ένα από αυτά θέλει αλλαγή του κυβερνητικού εκπροσώπου και μετάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου είτε σε άλλο υπουργείο είτε στην Κουμουνδούρου, σε περίπτωση άρνησης του Σκουρλέτη. Παρά το γεγονός ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θεωρείται επιτυχημένος, πολλοί πιστεύουν ότι σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, χρειάζεται αλλαγή στο «πρόσωπο της κυβέρνησης». Ήδη για τη θέση «παίζει» το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει για τα καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλο σενάριο θέλει τον Κ. Ζαχαριάδη να αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Ν. Παππά να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών να συνεπάγεται και με «ψαλίδισμα» της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και εισαγωγή του πλαφόν του 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια.

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επάνοδος του Νίκου Φίλη, αυτή τη φορά, μάλλον στο υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να μεταφερθεί στο υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ενώ το πιθανότερο είναι να υπάρξει μετακίνηση και του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να υπουργοποιηθούν και ορισμένα νέα σε ηλικία στελέχη, με τα ονόματα των Γ. Μπουρνού, Κ. Ζαχαριάδη, Ρ. Σβίγκου και Χ. Στάικου να εξετάζονται.

Όπως σημειώνει, πάντως, έμπειρο κομματικό στέλεχος στο CNN Greece, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από το νέο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει το στίγμα του και για τη σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Το επόμενο στοίχημα η ΔΕΘ

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα σημάνει και το σάλπισμα της αντεπίθεσης. Με την ομιλία του στις 8 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία φέτος θα έχει έντονο αμερικανικό χρώμα, καθώς τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις που θα αφορούν την κοινωνία και κυρίως το πορτοφόλι των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αφορούν φοροελαφρύνσεις (μειώσεις ως 30% στον ΕΝΦΙΑ, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.α.) και θετικά μέτρα στον τομέα της εργασίας (π.χ. σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας).

Βασικό ερώτημα αποτελεί αν ο κ. Τσίπρας αναφερθεί στις 8 Σεπτεμβρίου και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για την 1.1.2019, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάζουν ως δεδομένη την αναβολή της και μάλιστα σε συνεννόηση με τους θεσμούς και όχι ως μονομερή ενέργεια.

Οι προσδοκίες που διαμορφώνονται για τη φετινή ΔΕΘ είναι εξαιρετικά υψηλές και ίσως είναι και το τελευταίο βέλος στην φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα, στην τελική ευθεία για τις κάλπες.

Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για… την Ιθάκη και την έξοδο από το μνημόνιο

Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τη Δευτέρα (20/08/2018) τα ξίφη τους, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Με στίχους του Καβάφη σχολίασε το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με την φράση, που αποδίδεται Γαλιλαίο, «Eppur si muove» απάντησε το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, για την υποτιθέμενη - όπως την χαρακτήρισε - έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, έβαλλε κατά του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς όπως υποστήριξε δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι ''η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ''», ανέφερε η Ν.Δ.

«Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση», πρόσθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία του αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

''Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια''».

«Eppur si muove»

Με τη σειρά του το Μέγαρο Μαξίμου εκτόξευσε τα πυρά του προς τη Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας φράση που αποδίδεται στον Γαλιλαίο, ενώ βρισκόταν ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης όπου του ζητήθηκε να απαρνηθεί τις πεποιθήσεις του σχετικά με τη Γη.

«Eppur si muove», δηλαδή «και όμως κινείται», ανέφερε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση με την οποία αντεπιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων γιατί αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση», απαριθμώντας τις εκτιμήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ειδικότερα, απαντώντας στη ΝΔ, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σημείωσε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης που

-Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση

-Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β΄ αξιολόγηση

-Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης

-Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα

-Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο

-Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι΄ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι΄ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια

Διαβάστε επίσης:

Ικέτης στα «πόδια» του Τραμπ ο Ερντογάν: «Σταμάτα τον οικονομικό πόλεμο. Αποφυλακίζω τον πάστορα»