ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω κομματικά γραμμάτια - Θα κυβερνήσω και με νεότερους

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω κομματικά γραμμάτια - Θα κυβερνήσω και με νεότερους

Η πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, δυσαρέστησε αρκετούς στο εσωτερικό της ΝΔ - Όμως ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης, φρόντισε στο σωστό χρόνο να ξεκαθαρίσει με ποιους θα κυβερνήσει τη χώρα

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΟΥΣ «ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΕΣ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΚΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλους σε βάθος τετραετίας - Δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια - Θα κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από εμένα χωρίς αναπληρωτή υπουργό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Η φράση που έδωσε το στίγμα των προθέσεών του και η οποία βάζει πάγο σε όλους τους τηλεαστέρες της ΝΔ είναι η ακόλουθη:

«Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικές επιλογές. Δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια. Νομίζω αυτό το ξέρουν οι συμπολίτες μας καλά. Και η εντολή την οποία θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια εντολή να με εμπιστευθούν να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να έχω την όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και αποτελεσματική Κυβέρνηση», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έχει ήδη δομήσει το δικό του υπουργικό συμβούλιο, πάνω σε μοντέλα διακυβέρνησης που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το υπουργικό συμβούλιο, του οποίου θα προΐσταται:

- Θα είναι ολιγομελές

- Δε θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί

- Υπουργεία δε θα έχουν κανέναν ή μόλις έναν υφυπουργό

- Χαρτοφυλάκια θα συγχωνευθούν.

Εκπλήξεις προανήγγειλε και σε επίπεδο προσώπων, μερικά εκ των οποίων δε θα είναι από τον χώρο της ΝΔ, στα πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών.

«Προφανώς θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου. Και με μικρότερους από εμένα, το έχω πει επανειλημμένως και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το περιμένουν οι συμπολίτες μας. Άρα πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα. Θα δείτε όμως και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον δεν είναι ταυτισμένα με τον επίσημο κομματικό χώρο. Προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά.

Mitsotakis salamina

«Είναι πρωτοφανές στην μεταπολίτευση να φθάνει ένα περιπολικό έξω από τα γραφεία πολιτικού κόμματος και να ζητείται η σύλληψη ενός στελέχους για ένα πολιτικό σχόλιο που έκανε», ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης για την υπόθεση «Ζαχαράκη» και πρόσθεσε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αλλά γιατί να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου; Εμείς κρίνουμε την πολιτική αντίδραση του κ. Βαξεβάνη ο οποίος δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, αλλά είναι ταυτισμένος με τον κ. Τσίπρα και είναι ο βραχίονας λάσπης κάθε φορά που επιτίθεται σε εμένα και την οικογένειά μου».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή, δεν λύνονται τέτοια ζητήματα με συλλήψεις».

Υποστήριξε, δε, ότι επρόκειτο για ένα σόου με απώτερο στόχο να φοβηθούν τα στελέχη και να φιμωθεί η αντιπολίτευση. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η ΝΔ δεν τρομοκρατείται και δεν φιμώνεται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε επίσης ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και εξήγησε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποφυλακίζονται χιλιάδες εγκληματίες που υπάρχει κίνδυνος να υποτροπιάσουν. Ο νόμος δεν θα είναι περιστρεφόμενη πόρτα για να μπαίνουν και να βγαίνουν...Θα υπάρξουν πιο αυστηρές διατάξεις και θα ιδρυθούν φυλακές υψίστης ασφαλείας για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία. Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι κέντρο που συντονίζεται η δράση των εγκληματιών αλλά και της τρομοκρατίας».

Υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Φλώρος δεν θα είχε βγει αν δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου.

Για την εμπλοκή του ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη, είπε ότι «ο κ. Δημητριάδης είναι εκείνος που με την κατάθεσή του βοήθησε να πάει φυλακή ο κ. Φλώρος. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν στην Δικαιοσύνη ο κ. Δημητριάδης με τον κ. Βαξεβάνη».

Αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς, ανέφερε ότι «βλέπουμε μία στρατηγική αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα με βραχίονα τον συγκεκριμένο εκδότη. Τσίπρας και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό».

«Η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση, ούτε εγώ και θα υπερασπιστώ την οικογένεια μου», διαμήνυσε για τη θύελλα αποκαλύψεων σχετικά με την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές σε 15% από 20% - Τι είπε για τον Κώστα Βαξεβάνη και τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της Σοφίας Ζαχαράκη.

kyriakos mitsotakis 38



Για την επικείμενη ΔΕΘ ανέφερε: «Ό,τι και να πει ο κ. Τσίπρας τον ακούει η ελληνική κοινωνία; πιστεύει κανείς ότι θα εφαρμόσει έστω και τμήμα από αυτά που λέει; Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την ικανότητα ούτε την πρόθεση να υλοποιήσει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Αντίθετα σημείωσε η ΝΔ έχει ένα πρόγραμμα μείωσης των κρατικών δαπανών και της φορολογίας και προσέλκυσης επενδύσεων που θα αναπτύξει ο ίδιος στην Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την αντικατάστασή του από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αφού έδωσε έμφαση στην ανταποδοτικότητα του συστήματος που τώρα τιμωρεί την εργασία αντί να την επιβραβεύει, δεσμεύτηκε: «Εμείς θα αλλάξουμε την ανταποδοτικότητα του συστήματος, αν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα, αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις στο τέλος λιγότερα. Επίσης θα δημιουργήσουμε έναν κεφαλαιοποιητικό δεύτερο πυλώνα όπου θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας. Θα είναι σαν ένας αποταμιευτικός κουμπαράς που θα τον διαχειρίζεται τα επικουρικά και στα οποία θα συμμετέχει ενδεχομένως ο ιδιωτικός τομέας. Οι κρατήσεις για το επικουρικό θα παραμείνουν στο ίδιο ύψος, 7%, και θα είναι ένας πλήρως ατομικός κουμπαράς».

«Τρίτο σημείο που θα αλλάξουμε είναι το ύψος των εισφορών, οι υψηλές εισφορές ευνοούν την εισφοροδιαφυγή. Εμείς θα μειώσουμε τις εισφορές από το 20% στο 15% σε βάθος μίας τετραετίας», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης ότι οι αλλαγές που θα κάνει θα είναι πάντα υπό τον όρο της διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και εξήγησε: «Η χώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. Τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα αυτό ήταν γνωστό. Ωστόσο σκοπός ήταν να αποκαταστήσει η χώρα την πρόσβαση της στις αγορές. Σήμερα αυτό δεν ισχύει, η κυβέρνηση έχει πάρει σκληρά μέτρα δίχως να έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση στις αγορές. Είναι τραγική η αποτυχία του κ. Τσίπρα που δεν έφερε την χώρα σε τροχιά κανονικότητας. Οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα του κ. Τσίπρα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι μειώσεις φόρων είναι κοστολογημένες και εξισορροπούνται από τις μειώσεις δαπανών στο δημόσιο τομέα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και με εκχώρηση τμημάτων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

«Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα είναι προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη. Με 1,5% και 2% δεν πάμε πουθενά», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι «δεν θα κάνουμε απολύσεις στο δημόσιο, ωστόσο θα προσλαμβάνουμε έναν υπάλληλο για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Επίσης το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει ανάγκη, πρώτη προτεραιότητα η υγεία και μετά οι παιδικοί σταθμοί και η παιδεία. Αυτό που δεν θα κάνουμε είναι να στήσουμε πελατειακό κράτος».

Για τον ανασχηματισμό είπε ότι «πέρασε και δεν ακούμπησε, ήταν ένας αδιάφορος ανασχηματισμός μίας κυβέρνησης που φεύγει, κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον. Εκείνο όμως που είναι αντιαισθητικό είναι το τεράστιο σχήμα».

Θ3Φ3


Για τη συμφωνία σχετικά με το Σκοπιανό είπε ότι «είναι προβληματική και ότι το τηλεγράφημα των Wikileaks απέδειξε ότι η μόνιμη διεκδίκηση των Σκοπίων, περισσότερο και από το όνομα ήταν η μακεδονική ταυτότητα και η γλώσσα. Αυτό το δώσαμε δίχως να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Αυτό κουμπώνει σε ένα αλυτρωτισμό που δεν είχε σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο». Ρώτησε δε «πώς αισθάνονται οι Έλληνες όταν ακούνε τον κ. Ζάεφ να λέει ότι είμαι Μακεδόνας και μιλάω μακεδονικά».

Είπε ακόμα ότι «δεν θα την κυρώσουμε την συμφωνία ούτε τώρα ούτε στην επόμενη βουλή αν γίνουμε κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσουμε όλα τα χαρτιά για να αλλάξουμε τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας...», αλλά και ότι «αν δεν κυρωθεί δεν υπάρχει συμφωνία, ωστόσο αντίθετα με την προοπτική της ΕΕ, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σύντομη διαδικασία και η διαδικασία για το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει».

Τέλος ζήτησε να αποσυρθεί ο νόμος Γαβρόγλου λέγοντας ότι «πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα απέναντι σε χιλιάδες υποψηφίους. Το παρόν σύστημα είναι ένα σύστημα με προβλήματα ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Αυτό θα γίνει με το νέο σχέδιο Γαβρόγλου. Τι σημαίνει ο διαχωρισμός των πανεπιστημίων σε καλά και σκάρτα; Μήπως κοροϊδεύουμε τους νέους όταν τους λέμε ότι θα μπείτε σε ένα τμήμα που δεν έχει αξία;».

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η ΝΔ δεν θα αλλάξει το εξεταστικό, για δύο χρόνια και μετά ξεκινώντας από τα παιδιά της τρίτης γυμνασίου θα χτίσουμε ένα νέο σύστημα...Ο υπουργός Παιδείας θα παραμείνει για τέσσερα χρόνια».

Κλείνοντας περιέγραψε το βασικό του μήνυμα που θα εκπέμψει και από τη ΔΕΘ ότι «η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά και οι Έλληνες να νιώσουν ασφάλεια για το μέλλον. Ασφαλές μέλλον για τους Έλληνες».