Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τηλεόραση στις ακριτικές περιοχές

Newsbomb

Με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τηλεόραση στις ακριτικές περιοχές

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στο Τρίτο Θερινό Τμήμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την τηλεοπτική κάλυψη 3.500 περιοχών της χώρας που έως σήμερα δεν είχαν σήμα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών.

Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι, με την ΧΑ να καταψηφίζει.

«Έφτασε η μέρα που συζητάμε το πρώτο νομοσχέδιο μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα. Και είναι κρίσιμο και σημαδιακό ότι και αυτό το νομοσχέδιο πάει να κλείσει μία πληγή μνημονιακή, να διορθώσει μία πραγματικότητα η οποία διαμορφώθηκε επειδή η χώρα βρισκόταν στο καθεστώς των μνημονίων, επειδή πιάστηκε σε πολύ μεγάλη αδυναμία το πολιτικό σύστημα και πάρα πολύ ισχυρά συμφέροντα κατάφεραν να πατήσουν τη Δημοκρατία μας στο σβέρκο και να κατοχυρώσουν με τίμημα εξευτελιστικό το δίκτυο μετάδοσης των προγραμμάτων, το δίκτυο των κεραιών της ψηφιακής τηλεόρασης και βεβαίως, να διαιωνίσουν το καθεστώς της μη αδειοδότησης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Όπως προσέθεσε έρχεται η πρωτοβουλία αυτή να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες «οι οποίοι δεν χωράγανε, καταφανώς, στο business plan του ιδιώτη που ανέλαβε να αναπτύξει το δίκτυο», να έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα και πρόκειται για 160.000 νοικοκυριά.

Βεβαίως, όπως σχολίασε ο κ. Παππάς, θα πάρει πάρα πολύ καιρό να μπορέσουμε να συγκλίνουμε στο πώς βλέπουμε το τηλεοπτικό και το μιντιακό παρελθόν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις αποκλίσεις, αλλά υπάρχει και μία πολύ επίμονη πραγματικότητα: Έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία αδειοδότησης, η οποία θα πρέπει να κάνει άπαντες να ξανασκεφτούν και ενδεχομένως και να αναθεωρήσουν κάποιους από τους ακραίους χαρακτηρισμούς τους οποίους επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της κυβέρνησης, όταν απέναντι σε θεούς και δαίμονες έλεγε το αυτονόητο και αυτό που κατέγραφαν οι επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ».

Απευθυνόμενος δε ο αρμόδιος υπουργός, προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως δεν αντιλαμβάνεται με ποια έπαρση ζητάει και τα ρέστα απ' αυτήν την κυβέρνηση για το φόρο διαφήμισης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, από τον οποίο εισπράχθηκαν 150 εκατ. και διερωτήθηκε «γιατί από το 2010 έως το 2014 δεν εισπράχθηκαν 250 εκατ. έως 300 εκατ. από το φόρο διαφήμισης, που ήταν ψηφισμένος;».

«Ποια χεράκια είδαν ή βρήκαν το στυλό και την πένα πολύ βαριά για να βάλουν την υπογραφή του καταλογισμού; Ποια τηλέφωνα σηκώθηκαν; Θα τα μάθουμε αυτά ποτέ; Και ερχόμαστε εδώ πραγματικά να κουνάμε και το δάχτυλο σε αυτήν την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι αυτά τα λεφτά δεν είχαν εισπραχθεί και θα εισπραχθούν τώρα και 170 εκ. από τις άδειες και άλλα 120 εκατ. από τον μειωμένο φόρο διαφήμισης.

Για νομοσχέδιο που περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην Περιφέρεια, έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος και επισήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διορθώνει μια παθογένεια του παρελθόντος η οποία άφησε χωρίς τηλεοπτικό σήμα 3.500 «λευκές» περιοχές και τουλάχιστον 411.000 πολίτες.

«Αυτήν την παθογένεια ερχόμαστε εμείς να διορθώσουμε, αντιμετωπίζοντας οριστικά το μαύρο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα», τόνισε επίσης.

Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι είναι μια πραγματικότητα αυτή που μας προσβάλλει ως πολιτεία, καθώς συζητούμε ακόμα το 2018 αν οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ψυχαγωγία και «το συζητούμε διότι τίποτα δεν έρχεται από ένα ιστορικό κενό, διότι ακριβώς η μετάβαση στο ψηφιακό σήμα έγινε από τους προκατόχους μας με έναν τρόπο ιδιαίτερα αδιαφανή, αναποτελεσματικό και προκλητικό, κάτι το οποίο αποδέχονται και ομολογούν και οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που από το 2015 μάς έχουν πραγματικά βομβαρδίσει με συνεχείς ερωτήσεις, πιέζοντας για την εκ των υστέρων λύση».

Η ΝΔ

Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, εξήγησε ότι η τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας επί του νομοσχεδίου σχετίζεται με τις σοβαρές αμφιβολίες και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα της λύσης που προτείνει η κυβέρνηση και ουδόλως με την ουσία του για την τηλεοπτική κάλυψη των λεγόμενων «λευκών περιοχών».

«Άλλωστε» - όπως είπε – «η ΝΔ είχε μεριμνήσει για ολοκληρωτική κάλυψη, χωρίς διαχωρισμό αν θα βλέπεις περιφερειακά κανάλια, αν θα τα βλέπεις αν είσαι μόνιμος κάτοικος, αν θα τα βλέπεις αν πίνεις καφέ στο ΚΑΠΗ και με χρήματα κοινοτικά χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα ο φάκελος αυτός είχε γίνει μέσα σε επτά μήνες και το μόνο που έμενε όταν ανέλαβε την εξουσία, ήταν να βάλει μια υπογραφή ο προκάτοχος του κ. Παππά, Χρήστος Σπίρτζης».

«Μετά από τρεισήμισι χρόνια παλινωδιών ιδεοληψίας και ανικανότητας καυχιέστε, λοιπόν, σήμερα που φέρνετε μια λύση η οποία όχι μόνο δεν είναι άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος, αλλά έχει μικρότερη κάλυψη, μεγαλύτερο κόστος και πληρώνεται από τον κρατικό κορβανά. Θα μου πεις τώρα, καυχιέστε γι' αυτό όταν καυχιέστε για το μεγαλύτερο πολιτικό σας στραπάτσο, την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών με τον περίφημο νόμο σας που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, τον οποίο αντί να καταργήσετε ολοσχερώς, αργά και βασανιστικά επί δυο χρόνια τώρα ξηλώσατε με δέκα τροποποιήσεις», είπε προς τον αρμόδιο υπουργό.

Τέλος, η κ. Ασημακοπούλου, κατηγόρησε τον κ. Παππά για «θράσος» όταν μιλάει για φωτογραφικό διαγωνισμό της DIGEA, «εσείς που δεχθήκατε τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα ως εγγύηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Η ελάσσονα αντιπολίτευση

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, από την ΔΗΣΥ, αφού τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ή αυτοί οι οποίοι έγραψαν το νομοσχέδιο δεν πρέπει να έχουν πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, ενώ επιχειρούν μέσα από τα άρθρα του για άλλη μία φορά να κάνουν άγρα ψήφων.

«Η επιλογή αυτή αντανακλά την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της απρόσκοπτης κερδοφορίας τους, τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ).

Ο Γρηγόρης Ψαριανός ανέφερε ότι από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει μόνο το ποσό της επιχορήγησης δικαιούχου που ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν ξέρουμε ποιο είναι το κόστος υλοποίησης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος, εκτέλεσης του έργου και των απαραίτητων ενεργειών δημοσιότητας και ενημέρωσης για συναφείς δαπάνες.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο φαίνεται κατ' αρχάς θετικό πλην όμως υπάρχουν λάθη, παραλείψεις, «φωτογραφικά» άρθρα, επισήμανε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Δημήτρης Καβαδέλας.

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

Στην πρόσβαση 164.000 νοικοκυριών στο τηλεοπτικό σήμα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την τηλεοπτική κάλυψη των «λευκών περιοχών» της χώρας.

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

«Συνολικά, 411.000 πολίτες, δηλαδή 164.000 νοικοκυριά, σε 3.500 οικισμούς, αποκτούν ξανά πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Έχει δικαίωμα πρόσβασης, τόσο στις ώριμες, όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό το δικαίωμα το διασφαλίσαμε. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς.

Θετική η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ). Το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τη ΔΗΣΥ, ώστε να δείξει ποιες πολιτικές και με ποιο πρόσημο υποστηρίζει» καταλήγει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που αφορούν και στα κίνητρα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία. Το κίνητρο της επιδότησης οπτικοακουστικής παραγωγής αυξήθηκε στο 35% από 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ απαλείφθηκε και το όριο των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ' όλα αυτά, η τροπολογία στον ν. 4487/2017 για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, δεν ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή. Η ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα ελκυστική για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως και η τόνωση της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας, θα έπρεπε να αποτελούν εθνική πολιτική και άρα μείζον πεδίο πολιτικής συναίνεσης».

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Βασίλης Μαγκλάρας, υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, που δίνει λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο με διευρυμένη πλειοψηφία. Πρόκειται για ένα σχέδιο, για το οποίο εργάστηκαν πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤΤ) και το οποίο έτυχε διαβούλευσης με όλη την αγορά. Πλέον, 411.000 κάτοικοι «λευκών περιοχών» αποκτούν και πάλι πρόσβαση στο αυτονόητο αγαθό της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Αίρεται έτσι, μια σημαντική αδικία, ο ψηφιακός αποκλεισμός για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να διαδραματίσει τον αυτονόητο ρόλο της: την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά».

Διατάξεις στα κίνητρα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στον νέο νόμο:
Στον νόμο που δίνει τέλος στο «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών, περιέχονται διατάξεις που αφορούν στο κίνητρο για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.

Ο νόμος τροποποιεί το επενδυτικό κίνητρο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα καθεστώτα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Οι καίριες παρεμβάσεις είναι:

* Η αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από το 25% στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.

* Η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι σήμερα ήταν τα 5 εκατ. ευρώ.

* Η πρόβλεψη για δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιχορήγησης σε ελληνικές τράπεζες για την παροχή δανείου.

Επίσης εξειδικεύονται και αποσαφηνίζονται ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του καθεστώτος ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την διευκόλυνση του ΕΚΟΜΕ ως φορέα υποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής.

Ειδικότερα:

* Στην έννοια του αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου, περιλαμβάνεται πλέον και η έννοια του κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς.

* Καθορίζονται ειδικότερες περιπτώσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4487 εκτός από τα τμήματα επεισοδίων και κινηματογραφικών ταινιών. Πλέον, για την υπαγωγή επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα να είναι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο (ενώ μέχρι σήμερα ήταν 100.000 ευρώ), ενώ για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου που αφορά σε ψηφιακό παιχνίδι, να είναι τουλάχιστον 60.000 ευρώ (ενώ επίσης μέχρι σήμερα ήταν 100.000 ευρώ).

* Προστίθενται στους δυνητικούς δικαιούχους της ενίσχυσης οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτέλεσης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που συμβάλλονται με ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved