ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης παρουσιάζει ο νέος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του.

Η τριήμερη διαδικασία ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κεντρικό σημείο των δηλώσεων θα είναι η προώθηση των απαραίτητων ενεργειών που θα αφορούν την έκτη δόση αλλά και τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

«Η απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση και μετέχουν στη σύνθεσή της, αποτελεί σημαντικό βήμα συνένωσης και συνεννόησης για τη σωτηρία της χώρας.

Μετά από μακρά και δύσκολη περίοδο αμφισβητήσεων, εντάσεων και αβεβαιοτήτων, η συμφωνία των τριών κομμάτων να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας με σαφή σκοπό και εντολή, έχει ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη εθνικών στόχων. Δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδος και τη διάσωση της οικονομίας.

Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής αλλά και της ευθύνης που επωμίζομαι», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που διασφαλίζει τη νομισματική σταθερότητα κι ενισχύει την κοινωνική Δικαιοσύνη. Οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους. Πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να επιτύχουμε με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών και των οργανισμών που εμπιστεύονται την προσπάθειά μας.

Οι σημαντικές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Δύο βασικές προϋποθέσεις για να κερδίσουμε είναι η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε και η εμπιστοσύνη στη δύναμή μας.

Θα πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στις δικές μας δυνάμεις.

Το έλλειμμα μειώθηκε από 15,7% σε 10,6% το 2010. Εκτιμάται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω στο τέλος του έτους στο 9%. Επιπλέον, η διεθνής ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί αισθητά, όπως προκύπτει από την εξέλιξη του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κι από την αξιολόγηση άλλων δεικτών που καταγράφουν άλλα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρά τη μείωση του ελλείμματος, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, γιατί το έλλειμμα δεν έχει περιοριστεί επαρκώς. Δεν έχουν δημιουργηθεί πρωτογενή πλεονάσματα, που θα συντελέσουν στην αποκλιμάκωση του χρέους.

Η δημοσιονομική εξυγίανση με περικοπή δαπανών και αύξηση φόρων, καθώς και η περιορισμένη ρευστότητα, έχουν επιτείνει την ύφεση, που είχε εκδηλωθεί από τα τέλη του 2008. Εν μέρει και λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας και πρόσθετες δυσχέρειες στην επίτευξη των στόχων.

Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται. Οι Έλληνες δυσανασχετούν και αγανακτούν, διότι παρά τις θυσίες, η προοπτική αντιμετώπισης της κρίσης διαγράφεται αβέβαιη. Παράλληλα, το υψηλό δημόσιο χρέος και η αύξησή του, κι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν απομακρύνει τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας είναι αναγκαία, πρώτον, η περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους και το ΔΝΤ και δεύτερον, η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος προσαρμογής που θα αποσκοπεί στην ταχύτερη αποκατάσταση του δημοσιονομικού προβλήματος και της ανταγωνιστικότητας. Συμπερασματικά, παρά τη σημαντική πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές ως προς την πορεία που θα ακολουθήσει θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία.

Οι δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις, μέσα ή έξω από την ευρωζώνη, έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια από τους εταίρους, που θα συνεχίσουν τη στήριξη της χώρας, αν η Ελλάδα συνεχίσει τη διαδικασία εξυγίανσης.

Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές προσδιορίζουν τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τις προσπάθειες οικονομικής ανόρθωσης.

Το κύριο έργο αυτής της κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της πολιτικής που συνδέεται με αυτές.

Η κυβέρνηση καλείται να εγγυηθεί την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων, που ισχύουν στο πρόγραμμα στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομικών θα χειριστεί τις δράσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου αφορούν

Α. πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ύψους 130 δις. ευρώ, που καλύπτουν τις ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια,

Β. Ένα πρόσθετο σχήμα συμμετοχής ιδιωτών που διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Εάν οι αποφάσεις υλοποιηθούν, η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη έχουν ληφθεί δημοσιονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν σε επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του PSI θα μειώσει το έλλειμμα και θα περιορίσει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων το 2013 και 2014 για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Το έργο της παρούσας κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη θητεία της.

Προτεραιότητά μας είναι η πλήρωση των προϋποθέσεων για την εκταμίευση της έκτης δόσης, που πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών κατά το δεύτερο μισό του μήνα.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, με βάση την Πέμπτη αναθεώρηση του αρχικού προγράμματος. Μετά, θα καταρτιστεί νέα δανειακή σύμβαση, που θα κυρωθεί από τη Βουλή πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Προτάσσεται η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2012, η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ περιλαμβάνει μια πρώτη γεύση από τις θετικές επιπτώσεις του PSI.

Η προετοιμασία για την ανταλλαγή ομολόγων έχει ξεκινήσει, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι την έγκριση του νέου προγράμματος. Άμεσα θα γίνει η δημοσίευση της διεθνούς αναγγελίας του PSI.

Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί με τη συνεργασία του EFSF και της ΕΚΤ της ρευστότητας του νέου τραπεζικού συστήματος.